2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar szemmel erőszakosak, lusták, tehetetlenek a románok

2007. április 27. 17:11, utolsó frissítés: 17:11

A saját csoport megítélése mindig pozitívabb, mint a másiké: önmagunkat mindig jobb színben látjuk, függetlenül az etnikai-kulturális különbségektől - derült ki az Erdély című kutatás eredményeiből.

Egy Erdélyben 2006 végén magyar és román válaszadók körében lefolytatott kutatás azt vizsgálta, hogy a válaszadók milyen sztereotípiákat alkotnak a velük azonos állampolgárságú, de eltérő nemzeti hovatartozású és a magyarokkal azonos nemzeti hovatartozású, de idegen állampolgárságú (magyarországi magyarok) társaikról.

A saját csoport megítélése mindig pozitívabb, mint a másiké: önmagunkat mindig jobb színben látjuk, függetlenül az etnikai-kulturális különbségektől.

A negatív tulajdonságok megítélése viszont már elválasztja az erdélyi magyarokat és románokat: a magyarok sokkal inkább tartják erőszakosnak, lustának és tehetetlennek az erdélyi románokat mint fordítva.

A magyarországi magyarokat az erdélyi románok szinte ugyanolyannak látják, mint az erdélyi magyarokat, az erdélyi magyarok viszont a magyarországi magyarokat negatívabban jellemzik, mint ahogy az erdélyi románokat látják. Különösen az önzőséget, a lustaságot és az erőszakosságot kérik számon a magyarországiaktól.

1997-es vizsgálatok eredményeihez képest az erdélyi magyarok körében a magyarországi magyarokhoz képest is nőtt a fölényérzet, különösen erkölcsi téren. Ezzel szemben a románok alig értékelik magukat magasabbra, mint ahogy az erdélyi magyarokat látják, a magyarországi magyarokhoz képest kismértékben alulértékelik magukat. (világgazdaság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS