2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Figyeli Brüsszel a korrupcióellenes küzdelmet Romániában és Bulgáriában

2007. április 30. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Folyamatosan figyeli az Európai Bizottság a korábban vállalt reformok, köztük a korrupcióellenes küzdelem haladását Bulgáriában és Romániában a két ország januári európai uniós csatlakozása óta is - szögezte le a végrehajtó EU-testület szóvivője.

Sajtótájékoztatóján a bizottság arra a hírre reagált, hogy több EU-tagország - köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Svédország, Hollandia, Finnország - aggodalmát fejezte ki a reformok lassulása miatt, illetve amiatt, hogy e tekintetben a bizottság esetleg nem fejt ki elegendő nyomást a két új tagra.

Egyebek között arra hivatkoztak, hogy térségbeli képviseleteik úgy értékelték, a változások nem haladnak olyan ütemben, ahogy azt Nyugaton szeretnék.

A szóvivő, Mark Gray elmondta, hogy Romániában két hete, Bulgáriában e héten jártak a testület szakértői, júniusban pedig a brüsszeli bizottság hivatalos helyzetértékelést ad ki a témáról.

A bizottság pontosan látja, milyen haladás történt, és mit kell még tenni, s ezt meg is mondják az illetékeseknek - tette hozzá. A júniusi jelentés szigorú és független lesz - hangoztatta Gray.

Az EU elvileg szankciókkal sújthatja a két tagországot, ha azok nem haladnak kellőképpen a reformokkal, elsősorban a korrupcióellenes harc, az igazságügy, az élelmiszerbiztonság és az uniós támogatások kezelésének területén. Amikor az uniós intézmények tavaly végérvényesen jóváhagyták Szófia és Bukarest idei csatlakozását, külön hangsúlyozták, hogy nagyon szigorúan figyelni fogják, betartják-e vállalásaikat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS