2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több megyei RMDSZ szervezet morog a Băsescu-ellenes taktika miatt

2007. május 02. 12:01, utolsó frissítés: 12:02

Az RMDSZ több megyei szervezetének vezetői elégedetlenek a szervezet állandó tanácsának (SZÁT) döntésével, mely szerint az RMDSZ Băsescu leváltását szeretné elérni a május 19-i népszavazáson – írja a kolozsvári Krónika. A helyi szervezetek annak ellenére nyugtalankodnak, hogy a felfüggesztett államfő mögött álló Demokrata Párt (PD) egyik alelnöke, Ioan Oltean kifejtette: a döntés ellenére nem szűnik meg helyi szinten
az RMDSZ-szel azegyüttműködés.

László Attila, a szövetség Kolozs megyei szervezetének elnöke csalódottságának adott hangot az RMDSZ központi vezetésének állásfoglalása miatt, ugyanakkor nehezményezte, hogy a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsán (TEKT) a helyi vezetők véleményét nem kérték ki, hanem egyszerűen közölték velük a döntést. László Attila szerint több helyi vezetőt meglepett, hogy a szövetség csúcsvezetése nem konzultált velük a referendumot megelőző kampányról.

„Több olyan városban kell együttműködnünk a PD-vel, ahol az önkormányzat élén demokrata politikusok állnak. Ez a helyzet például Kolozsváron, Aradon vagy Nagyváradon” – nyilatkozta László Attila. A Kolozs megyei RMDSZ vezetője rámutatott arra, hogy mind az RMDSZ, mind a PD az Európai Néppárt tagja, így a két alakulat gyökeresen eltérő álláspontja emiatt is érthetetlen. „Rendszerint közös érdekeinkre hivatkozva tanácsoljuk választóinknak, hogyan szavazzanak.


Kérdés, hogy most megtehetjük-e ugyanezt?”

– tette hozzá az RMDSZ-es politikus. Ugyancsak a PD-vel való helyi együttműködés mellett állt ki Király András, az RMDSZ Arad megyei szervezetének hétvégén újraválasztott elnöke. „Úgy gondoljuk, hogy legalább helyi szinten tiszteletben kell tartani a választópolgárok akaratát, ezért továbbra is jó viszonyt igyekszünk fenntartani a demokratákkal” – szögezte le a Király András.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Krónikának elmondta: helyi szinten egyelőre negatív visszajelzést nem kaptak a demokratáktól a szövetség csúcsvezetésének állásfoglalása miatt. Mint mondta, hasonló helyzetre már volt példa 2000 és 2004 között, amikor az RMDSZ a kormányzó PSD-t támogatta, Bihar megyében azonban a szövetség együttműködött a demokratákkal.

„Maros megyében Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester viselkedése miatt annyira rossz a demokraták és az RMDSZ közötti kapcsolat, hogy ezen már az állandó tanács döntése nem ronthat” – vélekedett Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke. Mint mondta, a SZÁT döntése után egyelőre nem érkezett negatív visszajelzés a PD Maros megyei szervezetének részéről. Kelemen Atilla ugyanakkor elismerte: az RMDSZ állásfoglalása nem tesz jót a PD-vel való együttműködésnek. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS