2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A SRI nem politikai rendőrség – állítja a szolgálat igazgatója a Coldea-botrány kapcsán

2007. május 02. 13:24, utolsó frissítés: 16:17

Belső vizsgálatot folytat a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) amiatt, hogyan kerülhetett a szervezet aligazgatójának egy bizalmas feljegyzése a PSD elnöke, Mircea Geoană kezébe. Az aligazgató, Florian Coldea a Băsescu felfüggesztésével kapcsolatos alkotmánybírósági döntés előtt jegyzett fel magának adatokat három alkotmánybíróról.

Az ellenzéki érvelés szerint ez annak bizonyítéka, hogy Traian Băsescu államfőként saját politikai céljaira – az alkotmánybírák kompromittálásának érdekében – használta fel a SRI-t.

George Maior, a szervezet igazgatója a vizsgálat eredményére hivatkozva szerdán cáfolta a vádakat. Elmondása szerint kiderült, hogy a SRI egyik alkalmazottja sem cselekedett politikai nyomásgyakorlás hatására, továbbá személy szerint senki, illetve egyetlen állami intézmény sem kért alkotmánybírákról szóló adatokat SRI-től.

A SRI vezetője bejelentette: ameddig a belső vizsgálat le nem zajlik, ideiglenesen ő veszi át Coldea munkakörét. A vizsgálódásnak azt kell felderítenie, hogy kerülhetett ki az intézményből egy nem titkosított, de csak belső használatra szánt feljegyzés.

A SRI-t ellenőrző parlamenti szakbizottság az ügyben ma Florian Coldea mellett többek közt a SRI jogi osztályának vezetőjét, Matei Marint, a belső elhárítás igazgatóját, Puiu Gheorghet hallgatja meg. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS