2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korlátozza a kormány a vendégmunkások választójogát?

2007. május 02. 15:09, utolsó frissítés: 15:10

Értetlenségét fejezte ki pártja nevében Anca Boagiu PD-képviselő amiatt, hogy a kormány korlátozni szándékszik a vendégmunkások és az emigránsok szavazási lehetőségeit a Băsescu-népszavazáson.

A tervek szerint a külföldön tartózkodó román állampolgárok 181 szavazóhelyen adhatják volna le voksukat. A népszavazásig hátramaradt rövid időre hivatkozva a diplomáciai képviseleteken kívül várhatóan nem fognak más szavazókörzeteket nyitni – nyilatkozta az ügyben a külügyi szóvivő. Ezzel az a gond a PD szerint, hogy a legnagyobb román közösségek nem feltétlenül a fővárosokban alakultak ki, ahol rendszerint a nagykövetségek működnek.

Boagiu sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy törvény szerint csak a szellemi fogyatékkal élők és az életfogytiglanra ítéltek nem élhetnek választójogukkal. Az Evenimentul Zilei napilap egy szerdai cikke szerint a PNL-RMDSZ kormány azért nem nyitna más városokban is szavazóköröket, mert a vendégmunkások túlnyomó többsége


feltehetően Băsescu hivatalban maradását pártolná.

"Meg vagyok győződve arról, hogy a népszavazás rendben zajlik le majd"
– válaszolta a vádakra Adrian Cioroianu külügyminiszter. Elmondása szerint már bekért egy listát arról, hogy a külföldön megnyitandó szavazókörökben előreláthatólag hány választó várható. A szavazóhelyiségek végleges listája holnap kerül fel a külügyminisztérium szájtjára.

Cioroianu közölte: tény, hogy jelenleg nem tudni, pontosan hány választójogú román állampolgár tartózkodik külföldön. "Kevéssé valószínű, hogy a külügy megoldásainak valamelyike mindenkit megelégedéssel töltene el. Ezzel együtt már régóta arra kellett volna figyelni, hogy a külföldön tartózkodók levélben szavazhassanak" – utalt a PD és a PNL ellentéteire a külügyminiszter. (realitatea.net)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS