2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orosz milliárdos érdeklődik a csődbe jutott krajovai Daewoo iránt

2007. május 02. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

Másodjára írják ki privatizálásra az Automobile Craiova autógyárat, mióta a kormány 2006 nyarán kivásárolta a dél-koreai Daewoo Motor Ltd.-t. Az érdeklődők között van a Ford és a GM, valamint az orosz Basic Elements konszern 100 százalékos tulajdonában lévő JC Russian Machines, a GAZ autógyár főrészvényese is.

A Tăriceanu-kabinet 95 százalékos részvénypakettet kínál fel eladásra, az AVAS állami vagyonkezelő tulajdonában lévő 72,4 százalékos és az állami SIF Oltenia befektetési alap birtokában lévő 22,06 százalékos pakettet. Az 51 százalékos tulajdonrészt 39 millió euróért vásárolta vissza az állam a Daewoo-tól 2006 augusztusában, és egyúttal átvállalta a társaság 7,8 millió eurós adósságát is.

Az 1994-ben a Daewoo részvételével alapított közös vállalat 2000 óta egyre súlyosabb nyereségességi problémákkal küzdött.

Az orosz Kommerszant lap jelentése szerint a Russian Machines partneri kapcsolatot keresett az AvtoVaz autógyárral a krajovai üzem átvételéhez, ezt azonban a Lada autókat gyártó vállalat cáfolta. Az AVAS privatizációs feltételként kötötte ki, hogy az ajánlattevőnek évente legalább tízmilliárd eurós forgalmat kell felmutatnia, és legalább egymillió autót kell gyártania.

A Basic Elements Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos tulajdonában van, aki Borisz Jelcin elnöksége idején tett szert vagyonára. Gyeripaszka Putyin elnök bizalmasának is számít. Birtokában van egyebek között a világ legnagyobb alumíniumipari vállalata a RUSAL, a Volga autókat gyártó GAZ, az Aviacor repülőgép gyár, az Ingosstrakh biztosító társaság, valamint a RusPromAuto autóbuszgyár.

Az orosz iparmágnás 1,2 milliárdos tőkemeléssel, 30 százalékkal beszállt az osztrák Strabag SE-be is. Az Evenimentul Zilei napilap értesülése szerint Gyeripaszka a romániai alumíniu ipart is meg kívánja szerezni: az Alro Slatina, Alprom Slatina és Alum Tulcea üzemeket is kiszemelte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS