2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szorul a hurok Iliescu nyaka körül 1989 és a bányászjárás miatt

2007. május 02. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

A mindössze 31 éves új igazságügy-miniszter, Tudor Chiuariu azt ígérte, fő célja lesy lezárni az 1989-es forradalommal és a rá fél évre bekövetkezett bukaresti bányászhadjárattal kapcsolatos igazságügyi eljárásokat.

Chiuariunnak mindenképpen lépnie kell, miután márciusban a Polgári Szövetség és hét másik civil társadalmi szervezet a bukaresti törvényhozáshoz és az Európai Parlamenthez fordult az ügy megoldását sürgetve – tudósít a Népszabadság.

Az ügyek kivizsgálására már 1990-ben parlamenti bizottságokat hoztak létre, amelyek sokféle ürüggyel húzták az időt. 2000 és 2004 között, a PSD-kormányzat és Ion Iliescu újbóli államfőségének időszakában minden vizsgálatot jegeltek. A 2004. decemberi kormányváltást követően azonban a vizsgálat újra megkezdődött, Dan Voinea katonai főügyész vezetésével.

Voinea tavaly ősszel elmondta: a bányászjárás ügyében a vizsgálat csaknem befejeződött, nemsokára a bíróság elé kerül. Így 34 politikai-közéleti személyiség ellen emelnek vádat, köztük Ion Iliescu ellen is. Úgy tűnik, Iliescu nem menekül meg az 1989. decemberi események miatti felelősségre vonástól sem, bár abban az ügyiratban Voinea szerint jóval több személy érintett.

De az exelnöknek a jelek szerint az 1990. márciusi marosvásárhelyi magyarellenes eseményekért is felelnie kell majd. Egyelőre áprilisban a temesvári forradalmárokba 1989. december 20. előtt – tehát azt követően, hogy a Tőkés László lakása elől indult tiltakozás forradalommá terebélyesedett – belelövető két tábornok legfelső bírósági büntetőperében született döntés.

Victor Atanasie Stănculescu és Mihai Chiţac exminisztereket 15-15 éves börtönbüntetésre ítélték, de mindketten fellebbeztek. A két volt minisztert 1999-ben már elítélték 15 évre ugyanebben az ügyben, de akkor perújrafelvételt kértek és kaptak. Aztán ismét hatalomra került Iliescu, és 2005-ig semmi nem történt. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS