2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtiltotta a CNA a tévéadóknak az sms-es közvélemény-kutatást

2007. május 02. 17:38, utolsó frissítés: 17:38

Betiltotta az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) az sms-ben, e-mailben, vagy telefonon lebonyolított közvélemény-kutatások bemutatását a romániai tévékben a Traian Băsescu leváltásáról döntő népszavazás előtti kampányidőszakban.

A megszorítást is magába foglaló, ez irányban módosított audiovizuális törvényt a képviselőkház már jóváhagyta, jelenleg a szenátusban tárgyalják.

Ralu Filip CNA-elnök a BBC-nek elmondta, a médiát felügyelő testület a közvélemény-manipulálás e formájának a felszámolása érdekében hozta az intézkedést. Arról is beszámolt, mi vezetett a korlátozás bevezetéséhez:

"A 2004-es kampány alatt észrevettük, hogy bizonyos televízió-csatornák valós nézettségüknél több szavazatot hoznak nyilvánosságra. Ez tehát azt feltételezi, hogy egy személy akár több üzenetet is küldhet. ĺgy nincs létjogosultsága az éterben elhangzott ehhez hasonló mondatoknak: »Ezer üzenet érkezett, a küldők hetven százaléka XY-ra szavazna«."

Filip hangsúlyozta, az audiovizuális törvény új, bővített változata kimondottan a választások és a népszavazások előtti kampányidőszakra vonatkozó, határozott előírásokat is tartalmaz majd.

Az elnök hozzátette, külföldön létezik egy olyan rendszer, amellyel követhető a nézőktől érkező véleményeknek eredete, emellett a tévéadók kötelesek minden egyes véleményt interneten is nyilvánosságra hozni.

Mivel Romániában nem sikerült meggyőzni a tévécsatornákat, hogy erre a célra külön honlapokat hozzanak létre, a CNA testülete eldöntötte, míg a törvényes előírás megszületik, betiltja a kampányidőszakban a tévés közvéleménykutatásokat. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS