2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zöld utat szavazott a parlament az amerikai hadseregnek

2007. május 02. 18:03, utolsó frissítés: 18:03

Ratifikálta a parlament azt az Egyesült Államokkal tavaly december 6-án kötött államközi egyezményt, mely szerint az US Army bizonyos keretek közt romániai katonai támaszpontokat használhat.

A T. Ház plenáris ülésén a jelenlevő 285 honatya közül 257-en szavazták meg az egyezmény szentesítését. A PRM kivételével az összes parlamenti párt bejelentette, hogy támogatja az amerikai csapatok romániai jelenlétét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviseletében Norica Nicolai szenátor kifejtette, az egyezmény megfelel a NATO elvárásainak, de a párt szerint "a megállapodás nem befolyásolja Románia egyetlen szomszédjával kapcsolatos viszonyokat". Ugyan Oroszország közvetlenül nem határos Romániával, Moszkva mégis kifejezetten rossz szemmel nézi az amerikai jelenlétet a Konstanca melletti katonai reptéren.

Lucian Bolcaş, a PRM képviselője azzal indokolta a nagyromániás elutasítást, hogy a párt "anakronisztikusnak tartja", hogy egy uniós tagállam 2007-ben amerikai csapatokat várjon saját területére. "Nagyon súlyos helyzet, hogy Románia ütközőállammá válhat két nukleáris nagyhatalom közt" – fejtette ki Bolcaş.

Toró T. Tibor, a nemzetbizonsági szakbizottság RMDSZ-es tagja azt fejtette ki, hogy a stratégiai partnerség fontos eleme a nemzetbiztonsági stratégiának. A képviselő ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a parlamentnek ezúttal sem volt alkalma vitázni a nemzetbiztonsági stratégián. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS