2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu tutira bízik a népszavazási sikerben

2007. május 03. 14:48, utolsó frissítés: 18:02

Băsescu biztos abban, hogy a leváltása ügyében kiírt népszavazáson a románok az ő javára döntenek majd, így visszatérhet államfői tisztségébe, hogy folytassa tevékenységét a "közélet megtisztítása" érdekében – ezt maga az államelnök fejtette ki szerdán Bukarestben külföldi újságíróknak.

A külföldi sajtó Romániába akkreditált tudósítóit Traian Băsescu ebéden fogadta rezidenciáján. Elmondása szerint bízik abban, hogy ez a népszavazás érvényes lesz, vagyis a szavazásra jogosultak számának több mint a fele, azaz több mint 9 millió ember vesz részt majd a referendumon.

A találkozón ismét kifejtette korábban is többször hangoztatott nézetét, miszerint a mai "politikai osztályt" alaposan meg kell újítani. Elmondta: a mai politikai rendszer szerinte a Ceauşescu-diktatúra bukása utáni átmeneti időszak terméke, legfőbb jellemzője pedig, hogy gazdasági érdekcsoportok, oligarchák tartják ellenőrzésük alatt a politikusok, a parlamenti tagok nagy részét, befolyásolva a törvényhozási munkát is.

A felfüggesztett elnök felidézett olyan esetet is, amikor a honatyák olyan törvényt fogadtak el, amelynek eredményeképpen pénzügyi bűncselekményt elkövető személyek százai menekültek meg a büntetőjogi felelősségre vonástól. Gondolatmenete szerint a mai képviselők és szenátorok nagy része nem saját választóinak,


hanem a befolyásos oligarcháknak az érdekeit szolgálja.

Szerinte őt éppen azért függesztették fel, mert "nem volt benne a rendszerben". Kijelentette, hogy az államelnök csakis a választóknak tartozik felelősséggel. Úgy vélekedett, hogy a román nép politikailag sokkal érettebb, mint az a 322 honatya, aki március 20-án megszavazta az államfő felfüggesztését, fittyet hányva a választók akaratára.

Úgy vélte, hogy ezt az átmeneti időszakban kialakult rendszert vitte magával az ország az Európai Unióba. Ezt a rendszert – mint fogalmazott – átláthatóvá kell tenni, véget kell vetni annak, hogy a nagy pénzforrások kevesek kezében összpontosuljanak, hiszen ez akadályozza, hogy e forrásokat az ország fejlődésére lehessen fordítani.

Băsescu ismét az egyéni választókörzetes rendszer bevezetése mellett szólalt fel, mert szerinte csak az szavatolhatja, hogy a politikus választóinak érdekében, felelősen cselekedjen. Egy kérdésre válaszolva a felfüggesztett államfő úgy vélte, a romániai magyarok is olyan arányban fognak a javára szavazni, mint a lakosság többsége. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS