2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-népszavazás: elég a résztvevők többsége a menesztéshez?

2007. május 03. 15:35, utolsó frissítés: 18:34

Elutasította az alkotmánybíróság (CCR) a felfüggesztett elnök mögött álló Demokrata Párt (PD) javaslatát. Ezek szerint Băsescunak akkor is távoznia kell hivatalából, amennyiben nem a választói névjegyzékben szereplők többsége, hanem csak a leváltása ügyében kiírt népszavazáson résztvevők fele így dönt.

A népszavazási törvény korábbi, szigorúbb előírásából gyakorlatilag az következett volna, hogy az államfő csak akkor kényszerül távozásra, amennyiben több mint 9 millió választó így dönt. Az előírás könnyítését a felfüggesztési eljárást beindító PSD javasolta, és alkotmányosságát vitatta most a PD.

>> Băsescu menesztéséhez még 9 millió támogató kell, mondják alkotmányjogászok >>
>> Băsescu: "Az akotmánybíróság döntését nem szokás kommentálni" >>


A képviselőház másfél hónapja könnyített a népszavazási törvény az államfő leváltását szabályozó 10. szakaszába foglalt előírásokon.

A PD azért fordult az alkotmánybírósághoz, mert a módosított törvényhely ellentmondásban van a jogszabály 5. szakaszával, mely kimondja: egy országos népszavazás akkor érvényes, ha azon a választók névjegyzékében szereplő polgárok többsége megjelenik.

A döntést a PSD képviseletében Victor Ponta képviselő üdvözölte, mondván, megfelel az eljárásjogi szabályoknak, és vélemény szerint "azonnal gyakorlatba kell ültetni". Cristian Rădulescu (PD) válaszul azt közölte, egyelőre a párt nem akarja kommentálni a CCR döntését, de az új jogszabályi helyzet a most felfüggesztett államfő esetében nem alkalmazható. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS