2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Duna Tv-t az OTV-hez hasonlítja Cristian Tabără

2007. május 03. 16:02, utolsó frissítés: 16:13

"A Duna Televízió remek példa a szakmaiatlanságra. Ezt nem azért mondom, mert erdélyi témákat dolgoz fel. Egyszerűen arról van szó, hogy a képminőség és a megkomponáltság, a vágás, a hang, bizonyos témák megragadása teljesen elszállt módon történik" – így értékelte a Duna Tv adásait Cristian Tabără, a PRO Tv szerkesztője és sztárműsorvezetője.

"A Duna Televízió profizmushiánya az OTV-vel mérhető össze. Nincs lefektetett és betartott képszerkesztési standardjuk, nagyjából mindent elfogadnak, amit a beszállítóik, tudósítóik szolgáltatnak. Zavaró kameramozgások, rossz hangminőség nem akadály.

Ugyanakkor gyakori az objektivitásra törekvés hiánya is, sokszor elfelejtik megkérdezni a másik felet. Ebből a szempontból nagyon jellemző, hogy a Duna Televízió hogyan mutatja be a csángók életét, amit csak és kizárólag mint szenvedéstörténet hajlandó megragadni" – folytatta kritikáját a 40 éves szerkesztő, a kereskedelmi Pro Tv híradójának korábbi műsorvezetője.

A román televíziós személyiség bírálata csíkszeredai Sapientia-EMTE csütörtöki, a sajtószabadság napja tiszteletére szervezett konferenciáján hangzott el. Tabără – aki bihari származású, így magyar nyelven is beszél – a romániai médiaviszonyokról tartott előadást, ennek keretében tett egy rövid kitérőt a Duna Televízió kapcsán.

Tabără szerint a romániai magyar sajtó ugyanúgy nem tudja befolyásolni a magyar politikusok tetteit, mint ahogy a román sajtó sem a román politikusokét. Úgy értékeli, hogy a nagy médiatrösztök


"a szakmaiatlanság szintjéig elmenően alá vannak rendelve gazdasági és politikai érdekeknek".


A romániai magyar kisebbség szerencsétlensége, hogy kevés hasznot húz abból, hogy miniszterelnök-helyettesi szinten képviseltetve van a román kormányban. Tabără szerint a romániai magyarok egy lépésre vannak attól, hogy a megosztottság következtében a kormányfő-helyettesi pozíció megszerzése után éles kontrasztban legközelebb a parlamentbe se jussanak be.

Szerinte a romániai magyar sajtó nem ismeri fel ennek veszélyét, és nem vonja kérdőre a politikai megosztó kísérletek mögött állókat.

Tabără bírálta még a közszolgálati televíziót, mert versenyelőnye ellenére nem tudja az elvárható színvonalat produkálni. A médiaszabályozó hatóságot, az Audiovizuális Tanácsot (CNA) azért illette kritikával, mert szerinte túl sok televíziós működtetési engedélyt bocsát ki, nem számolva a román piac reális méreteivel. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS