2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu menesztéséhez még 9 millió támogató kell, mondják alkotmányjogászok

2007. május 03. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

A Traian Băsescu leváltásáról szóló népszavazást még a referendum-törvény korábbi, szigorúbb feltételeket megállapító változata szerint kell megszervezni.

Az ok: az alkotmánybíróság ugyan az alaptörvénynek megfelelőnek ítélte a népszavazási törvény könnyítését, de ezt a döntést nem lehet visszamenőleges hatállyal alkalmazni. A visszamenőleges hatály tilalma az alkotmány egyik alapvető fontosságú kitétele.

Liviu Popescu, a Bukaresti Egyetem jogászprofesszorának értelmezése szerint az államfő felfüggesztése eljárásjogi szempontból pontosan akkor indult be, mikor a PSD politikusai a parlamentben benyújtották erről szóló folyamodványukat. Akkor viszont még nem volt téma a népszavazási törvény előírásainak fellazítása.

Az alkotmánybíróság csütörtöki döntésétől függetlenül elképzelhető, hogy a népszavazás a résztvevők alacsony száma miatt így is érvénytelen marad. Ez esetben a parlament feltehetően arra törekszik majd, hogy az alkotmánybíróság egyetértését megszerezve megismételtesse a referendumot. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS