2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybírósági bizonytalanság: pár tízezer ember is elég Băsescu leváltásához?

2007. május 04. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

Még várni kell arra, hogyan indokolja az alkotmánybíróság tegnapi, a népszavazási törvény az államfő leváltásáról szóló előírásainak fellazítását. Több szakértő, elemző felvetette: mi történik akkor, ha például mindössze néhány száz ember vesz részt a referendumon, és azok többsége szavaz Băsescu menesztése mellett.

Kozsokár Gábor alkotmánybíró pontosítása szerint idáig nem fajulhat el a helyzet. Az alkotmánybíróságnak kötelezően kell összeülnie a népszavazás után, és el fogja dönteni, hogy a referendum az eredmény alapján valóban érvényes-e. A testület tehát utólag fogja elbírálni, hogy a részvételi arány volt-e olyan magas, hogy érvényesnek lehessen tekinteni.

Ha a választói névjegyzékbe vett személyeknek több mint a fele távol marad az urnáktól, ez azt jelenti, hogy nem akarják leváltani az elnököt – mondta az alkotmánybíró. Ahhoz, hogy egy ilyen határozott kérdésben a választók dönthessenek, a többségnek részt kell vennie. Ilyen értelemben a részvételi aránynak valóban meg kell haladnia az ötven százalékot – tette hozzá Kozsokár.

A népszavazási törvényt a képviselőház már harmadjára is módosította március 21-én. A jogszabály 5. cikkelye kimondta: csak akkor érvényes egy referendum, ha azon a szavazásra jogosultaknak legalább a fele plusz egy fő megjelenik, a 10. cikkely értelmében az államfő leváltásához ugyanennyi igen szavazat volt szükséges.

Mivel ez több mint kilenc millió állampolgárt jelent, általános a vélemény, hogy ez szinte lehetetlenné teszi az elnök menesztését. A módosítás értelmében viszont elegendő, ha az urnáknál megjelenők relatív többsége foglal állást az államfő menesztése mellett.

Az alkotmánybíróság csütörtökön mintegy ötven demokrata párti honatya beadványáról döntött. A Traian Băsescu elnököt támogató demokrata pártiak ezzel megfellebbezni kívánták a szerintük alkotmányellenes törvénymódosítást. Ezt utasította el csütörtökön a taláros testület. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS