2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-népszavazás: az Emberjogi Bíróságnál tiltakoznak az emigránsok

2007. május 04. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

A hamburgi és a párizsi Băsescu-párti emigráns-tüntetések szervezői az Európai Emberjogi Bírósághoz szándékoznak fordulni, mert megítélésük szerint a külügyminisztérium csorbítja a külföldön élő román állampolgárok szavazati jogát az államfő felfüggesztése okán szervezett népszavazáson.

A szervezőcsoport megfigyelőket szerente küldeni a külképviseleteken zajló referendumra, hogy az így begyűjtött adatokat egy esetleges perben felhasználhassák. Adrian Cioroianu külügyminiszter szerdán erősítette meg, hogy külföldön csak a nagykövetségeken, konzuli és tiszteletbeli konzuli hivatalokban lehet szavazni május 19-én. Emigráns szervezetek azt kifogásolják, hogy a legnagyobb vendégmunkás közösségek más városokban alakultak ki.

A két kezdeményező Liviu Mihoc, a hamburgi és Ioan Drimus, a párizsi Băsescu-párti tüntetés szervezője. Elmondásuk szerint az Emberjogi Bíróságtól semmiféle anyagi kártérítés megítélését nem követelik, hanem csak azt, hogy "a román kormány ne korlátozhassa többmillió állampolgár választójogát". Petíciójuk a neten a democratia-in-pericol.info oldalon olvasható. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS