2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a TVR vezérigazgatója, Tudor Giurgiu

2007. május 04. 13:26, utolsó frissítés: 16:42

Önként távozik tisztségéből a közszolgálati tévé (TVR) vezérigazgatója, Tudor Giurgiu – közölték a Hotnews hírportállal nevük elhallgatását kérő tévés források. Giurgiu nyílt levél kíséretében nyújtotta be lemondását a parlamentnek.

A producer március elején egy sajtótájékoztatón előbb cáfolta, majd elismerte, hogy a köztévé súlyos anyagi gondokkal küzd, és idén költségvetési megszorításokra kényszerül.

>> Költségvetési lukak miatt kritizálják Tudor Giurgiut >>


A kolozsvári TIFF filmfesztivál korábbi igazgatója a 2004. novemberi kormányváltás nyomán, a Liberális Párt (PNL) támogatásával lett a TVR vezetője. A tévé munkatársainak is elküldött nyílt levélben Giurgiu többek közt erről ír: "Hogyha van olyan dolog, amit igazán sajnálok, az az, hogy nem sikerült szinte két év alatt megálljt parancsolni a TVR-ben uralkodó bürokráciának, amely megfojtja a kreativitást (azt, amennyi még maradt)".

"A politikai paletta egy része számára önmagáért való cél lett rátenni a kezüket a köztelevízióra (...) Hogyha valamin igazából változtatni kell, ez a szólásszabadsággal, a teljeskörű szerkesztői szabadsággal áll összefüggésben (...)

A hírek összefoglalóit már nem "fentről" láttamozzák, és a műsorok meghívottait sem kell ugyanígy "engedélyeztetni". "Szabadon" lehet dolgozni (még), illetve ha voltak problémák, egyénieskedő akciók, azok kizárólag a műsor- és hírszerkesztők gátlásosságával, fanatizmusával vagy kulisszák mögötti játékaival állnak összefüggésben" – írja nyílt levelében Tudor Giurgiu.

A távozó igazgató leszögezi: a köztévé működtetésébe sürgősen be kell fektetni, illetve folytatni kell az ilyen irányú, már beindított projekteket, mert a TVR műszaki szempontból elmaradt a többi romániai adóhoz képest – mert ezt az ügyet "egyéni érdekek miatt hagyták parlagon heverni". (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS