2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Költségvetési lukak miatt kritizálják Tudor Giurgiut

2007. május 04. 16:41, utolsó frissítés: 2007. május 06. 23:33

Többen is bírálják Tudor Giurgiut, a köztévé (TVR) lemondott vezérigazgatóját azért, mert döntései nyomán több mint ötmillió eurós hiány keletkezett az intézmény tavalyi pénzügyi mérlegében.

A vezérigazgató sorsáról a parlamentnek kellett volna határoznia, amely nemsokára megvitatja a TVR tavalyi tevékenységéről készített beszámolót. Giurgiu azonban nem várta meg a törvényhozás döntését, mivel a jelentésből fény derült arra, hogy a közszolgálati adó jelentős veszteséget halmozott fel.

Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy több olyan saját produkciót gyártottak, amelyekre hatalmas összegeket fordítottak, alacsony nézettségük miatt azonban nem térült meg a beruházás. Ilyen volt például a Vészhelyzet romániai változata, melyekben a legnevesebb hazai színészek vállaltak karakterszerepeket, mint például Victor Rebengiuc. A sorozat második évadát a pénzügyi gondok miatt a TVR és a gyártó produkciós iroda közös megállapodással elhalasztotta.

Túlköltekezés-témában Giurgiunak azt is felróják, hogy tanácsadóinak túl nagy fizetéseket osztogatott. A 2005-ben a parlament által kinevezett vezérigazgató a törvényhozásnak címzett levelében kifejti, június 2-ig marad tisztségében. Döntésének fő indokaként említette, hogy "nem érzi már kihívásnak funkcióját". (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS