2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak a káoszt fokozta a népszavazásos döntéssel az alkotmánybíróság

2007. május 04. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

A bizonytalanság eloszlatása helyett tovább fokozta a jogszabályi zűrzavart az alkotmánybíróság, mikor elfogadta, de nem indokolta a népszavazási törvény módosítása elleni óvás elutasítását.

A Gândul szerint nem világos, hogy ez a rendelkezés mikortól lép érvénybe, mivel a taláros testület csütörtöki határozatáról szóló sajtóközlemény nem pontosítja: a döntés már a május 19-i referendumon vagy csak egy következő népszavazáson alkalmazható.

A lap idézi a pártok álláspontját, amely megoszlik ebben a kérdésben. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői szerint a határozatnak azonnal érvénybe kell lépnie azután, hogy megjelenik a hivatalos közlönyben. A lap szerint ez nagy valószínűséggel megtörténik már a május 19-i referendum előtt. Ugyanakkor nem értenek egyet az alkotmánybírósági döntés azonnali alkalmazásával a Băsescu volt párja, Demokrata Párt (PD) és a PNL-ből kivált Liberális Demokrata Párt (PLD) vezetői.

Megfigyelők szerint abban az esetben, ha az alkotmánybírósági határozat indoklása nem születik meg a következő két hétben, akkor előfordulhat: csak a referendum lebonyolítása után derül ki, hogy a népszavazási törvény régi vagy módosított előírása szerint értelmezik a május 19-i népszavazás eredményét.


A népszavazás körüli jogi bizonytalanságot

tovább növeli az, hogy jelenleg nem egyértelmű: az alkotmánybíróság csütörtöki döntése törölte-e egyben a népszavazási törvényben szereplő érvényességi küszöböt, vagy sem. A jogszabály régi változata szerint ugyanis egy referendum csak akkor lehet érvényes, ha az urnák elé járul a szavazati joggal rendelkezők több mint 50 százaléka.
A pénteki bukaresti lapok egyhangúlag úgy értelmezik, hogy az alkotmánybíróság döntése szerint eltekintenek az érvényességi küszöbtől, ezért bármekkora részvételi arány mellett érvényesnek nyilváníthatják majd a Basescu leváltásáról szóló népszavazást.

Ennek az értelmezésnek ellentmond Kozsokár Gábor alkotmánybíró nyilatkozata, aki szerint ha a választói névjegyzékbe vetteknek több mint a fele távol marad az urnáktól, ez azt jelenti, hogy nem akarják leváltani az elnököt. Az alkotmánybíró szerint ilyen körülmények között nem lehet érvényesnek tekinteni a népszavazást.

A referendum érvényessége körüli bizonytalanságot szintén a csütörtöki alkotmánybírósági döntés indoklása oszlathatja el. A viták akkor is tárgytalanná válhatnak, ha beigazolódnak az eddig közzé tett felmérések, amelyek elég magas, 58 százalékos részvételi arányt jósolnak a május 19-i népszavazásra. (mti, rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS