2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Büntetőjogi vizsgálat indult Nagy Zsolt ellen

2007. május 04. 17:56, utolsó frissítés: 2007. május 07. 10:46

Büntetőjogi vizsgálatot kezdeményezett a főügyészség Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter ellen – erről tájékoztatta a főügyész az ideiglenes elnököt, Nicoale Văcăroiut. A nyomozás még április 27-én indult, a főügyészség szervezett bűnözés elleni osztálya (DIICOT) jelentése alapján.

Nagy Zsolt kapcsán a kémbotrány néven elhíresült privatizációs ügyletek kapcsán vizsgálódik a főügyészség. A miniszter tanácsadója ellen vádat emeltek, akárcsak a magánosításokban érdekelt Credit Suisse First Boston egyik munkatársa ellen, de ők február elején szabadlábon távozhattak a vizsgálati fogságból (lásd keretes írásunkat).

A miniszter "politikai indíttatásúnak" tartja a nyomozóhatóság vádjait – ezt már március közepén is kifejtette, mikor Traian Băsescu a főügyészséghez utalta a miniszter ügyét.

"Ennek a kémsztorinak a felbukkanása mindig összeköthető volt a romániai politikai élet hullámzásaival. Emlékezzünk vissza, hogy amikor a botrány tavaly november végén kipattant, azután a Konzervatív Párt távozott a kormányból. Amikor az EP-választások elhalasztása volt a tét, pár napra rá Băsescu elnök zöld utat adott az ellenem indított eljárásnak" – lapunk kérdésére így helyezte kontextusba a ma történteket Nagy Zsolt.

A miniszter értelmezése szerint a főügyészség döntése azért figyelemreméltó, mert két nappal azután történt, miután az RMDSZ bejelentette: nem támogatja a felfüggesztett államfő hivatalban maradását. Nagy Zsolt a sajtó számára kitalált kampányfogásnak tartja a döntést.

Mikor visszakérdeztünk, egyértelműsítette: úgy látja a főügyészség politikai befolyásoltság alatt áll, akárcsak a titkosszolgálatok. Az ellene felhozott vádakat most is "koholmányoknak" minősítette az informatikai tárca vezetője. Különben Markó Béla RMDSZ-elnök is összefüggést lát a főügyészség lépése és a Băsescu felfüggesztéséről szóló népszavazás közt.

Az eljárás elindulásának tényéről Tăriceanu miniszterelnök is tájékoztatást kapott. A kormányfő tudomásul vette a helyzetet, és a kormányszóvivő, Camelia Spătaru révén annyit közölt, hogy az ideiglenes államfő hatáskörébe tartozik eldönteni, hogy felfüggeszti-e tisztségéből a minisztert.

A nyomozás tényét hírül adó Văcăroiu-közleményben az áll, hogy az ideiglenes államfő további tájékoztatást kér a főügyésztől, amennyiben az ügyben "új elemek merülnek fel büntendő cselekmények kapcsán". (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS