2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fellazított verzióban hirdette ki a népszavazási törvényt Văcăroiu

2007. május 05. 16:43, utolsó frissítés: 16:44

Menet közben módosította a parlament a PSD javaslatára a népszavazási törvényt. Mivel a Demokrata Párt óvása ellenére az alkotmánybíróság rábólintott az államfő leváltásának feltételeit szabályozó szövegrészek fellazítására, már nem szükséges Băsescu menesztéséhez a választójogúak felének – mintegy 9 millió embernek – a szavazata. Ezt szentesítette most Nicolae Văcăroiu.

Az elnöknek az új feltételrendszer szerint akkor is végleg távoznia kell hivatalából, amennyiben az ügyében kiírt népszavazáson megjelentek fele így akarja. Az alkotmánybíróság határozatából gyakorlatilag az is következik, hogy mindenféle más ügyben kiírt népszavazás csak akkor érvényes, ha a választók bizonyos százaléka fontosnak tartja megjelenni az urnák előtt – kivétel az államfő leváltása, mely nincs ilyen feltételhez kötve.

Az ideiglenes elnök, Nicolae Văcăroiu döntése – mely szerint módosított formájában ellenjegyzi és hirdeti ki a törvényt – gyakorlatilag véget vet annak a vitának, mely arról szólt, hogy a könnyített feltételek már Traian Băsescu esetére is vonatkoznak, vagy mégsem. A törvénymódosítás a napokban a hivatalos közlönyben is megjelenik.

Az alkotmánybíróság döntése megosztja a jogászokat: egy részük szerint Băsescu esetére azért nem vonatkoznak a könnyített feltételek, mert mikor a PSD és a PC az államfő felfüggesztését kezdeményezte, még a törvény korábbi verziója volt érvényben: vagyis az új szabályozást nem lehet visszamenőleges hatállyal alkalmazni.

Az elnök távozása mellett kampányoló pártok, a PSD, a PRM, a PNL és a PC szerint viszont a módosítás nem sérti a visszamenőleges hatály alkotmányos tilalmát. (hírszerk., newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS