2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Schengen-problémáról tárgyalt Szili és Markó Csíkszeredában

2007. május 07. 11:34, utolsó frissítés: 12:05

Mit jelent a Románia és Magyarország közötti kapcsolatok szempontjából az, hogy Magyarország jövőre már a schengeni övezet része lesz? – egyebek mellett erről beszélt szombaton Csíkszeredán Szili Katalin, a magyar parlament elnöke és Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

"Nekünk van már tapasztalatunk, hiszen a schengeni Ausztriával átéltünk már hasonló helyzetet" –mondta Szili, hangsúlyozva, hogy e tapasztalatot Magyarország átadhatja szomszédjának. Markó jelezte: szorgalmazni fogja, hogy gyorsítsák fel Románia schengeni felkészülését.

Markó nem tagadta, az uniós esélyeket illetően elégedetlen az elmúlt hónapokkal, ugyanis a belpolitikai gondok, az állandó konfliktusok és a válsághelyzet miatt nem foglalkoztak eleget sem az európai integrációval, sem a kétoldalú kapcsolatokkal.

Szili egyértelműen javulni látja a magyar-magyar kapcsolatokat, ebben szerinte az is szerepet játszik, hogy most már két EU-s ország tárgyal egymással. A házelnök vallja: ha fejlesztési kérdésekben a partnerek képesek jól együttműködni, és ez az emberek mindennapi életében is megnyilvánul, oldódni fognak az érzelmi görcsök, amelyek a pártpolitikai szempontokkal átitatott kapcsolatokat jellemezték.

A határ menti térségek fejlesztése közös magyar-román érdek, ezt elősegítheti a munkahelyeket teremtő kis- és középvállalatok, infrastrukturális beruházások támogatása – hangzott el a tárgyaláson. Szili Katalin tájékoztatta partnerét arról, hogy a határ menti térségek fejlesztésére ebben a költségvetési ciklusban összesen kétszázmilliárd forint áll rendelkezésre.

Markó szerint Erdélyt illetően szerinte egyértelmű, hogy a határ menti Partiumnak kell megtennie először a minőségi előrelépést. Felmerült a megbeszélésen olyan fejlesztési ügynökség létrehozásának az ötlete, amely elősegítheti e célok intézményi hátterének a kialakítását. A két politikus annak apropóján találkozott Csíkszeredában, hogy pénteken fővédnökként együtt vettek részt a városban nyílt Munkácsy-tárlat ünnepélyes megnyitásán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS