2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellentmondások a népszavazási törvényben: mikor érvényes a Băsescu-referendum?

2007. május 07. 12:38, utolsó frissítés: 12:38

A Băsescu-referendum előtt módosított népszavazási törvény egyik ellentmondására hívja fel a figyelmet a Hotnews hírportál egyik bloggere, Ioana Avădani. Bejegyzésében idézi a szóban forgó 2000/3-as törvény 5. szakaszának 2. bekezdését, mely szerint "a népszavazás az esetben érvényes, amennyiben a választói névjegyzékbe vett személyek legalább fele plusz egy arányban megjelennek."

A parlament által elfogadott módosítás a 10. szakaszban ezzal egészíti ki az 5. szakasz kritériumait: "Románia elnökének leváltása akkor érvényes, ha a népszavazáson résztvevő választópolgárok országos szinten összesített, érvényes szavazatainak többsége erre vonatkozik".

Tehát az államfőnek mennie kell, amennyiben az erről szóló népszavazáson megjelenők többsége ezt a szándékát nyilvánítja ki; vagyis a törvény szerint a referendum attól függetlenül érvényes, hogy hányan jelennek meg az urnák előtt.

A két törvényhely közötti ellentmondás abban áll – írja Ioana Avădani – hogy csak a menesztéshez nem szükséges a választójogúak fele. Ha a többség az államfő maradása mellett áll ki, de nem jelenik meg az urnák előtt a választójogú népesség fele, akkor a referendum az 5. szakasz értelmében érvénytelen – így szól Ioana Avădani elemzése Blogfejjel a falnak című blogjában. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS