2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetnek a rákbetegek, mert megvonták tőlük a kezelést

2007. május 07. 14:18, utolsó frissítés: 14:54

A nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette a romániai rákos betegek egyesületének tüntetése (ABC), amelyet hétfőn az Egészségügyi Minisztérium elé szerveztek. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy a hatóságok nem támogatják eléggé ügyüket.

A brit The Independent on-line változatában rendhagyóként jellemzik a hétfői tüntetést: "a politikusok leváltását követelő, hagyományos feliratú transzparensek helyett a román főváros utcáira a rákos betegek vonulnak ki, akik felróják a kormánynak, hogy hátat fordított nekik." - írja.

A brit napilap az is megemlíti, hogy Románia az Európai Unió első olyan országa, amely felszámolta az onkológia szakképzést. Az elkövetkezőkben a belgyógyásznak készülő orvosis diákok csupán négy hónapi onkológiai szakképzésben részesülnek. Szakértők szerint ez az időtartam nem elegendő a megfelelő szakosodáshoz, és arra figyelmeztetnek, hogy ez az intézkedés azt eredményezheti, hogy Románia még inkább lemarad a rákbetegség gyógyítása terén a többi tagállamhoz képest.

Idén a rákos betegek számára 336 millió lejt különített el az egészségügyi tárca: ez az összeg töredéke az EU többi országában erre a célra kiutalt összegnek.

Az egyesület illetékesei arról számolnak be, hogy a rákbetegek folyamatosan hívják az érdekvédelmi szervezet számait: legtöbben amiatt panaszkodnak, mert nem tudják beszerezni az orvosságokat. A legtöbb panasz az emlő- vagy méhrákban szenvedő nők részéről érkezik, akik már átestek a műtéten, azonban most nincs lehetőségük folytatni a kemoterápiát. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS