2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha a népszavazás felülbírálja, oszoljon fel a parlament – alkotmánymódosítást akar a PD

2007. május 07. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Ha a népszavazás felülbírálja a parlament az államfőt felfüggesztő döntését, akkor automatikusan oszlassák fel a törvényhozást – ilyen értelemben szeretné módosítani az alkotmányt a Băsescu mögött álló Demokrata Párt. Emil Boc pártelnök bejelentette: a május 19-i referendum után megkezdik az alkotmánymódosító javaslathoz szükséges 500 ezer aláírás összegyűjtését.

Az alkotmányjogász politikus sajtótájékoztatóján az osztrák alaptörvénnyel példálózott, mely kimondja, hogy ilyen esetben a parlamentnek kell távoznia. A PD ezzel a javaslattal gyakorlatilag azt akarja megelőzni, hogy az államfő ellen újabb felfüggesztési eljárás induljon – magyarázta Boc, aki szerint a hatályos alaptörvény nem megfelelően szabályozza az államfő és a törvényhozás viszonyát.


"Nálunk ez a viszony teljesen aránytalan.


A parlamenti többség akár havonta kezdeményezheti az államfő felfüggesztését, csonkolva így az elnöki mandátum idejét" – jelentette ki Boc. "Ha a nép a parlamentnek ad igazat, az elnök megy haza. Ha viszont az államfőnek, akkor a parlament távozik" – magyarázta a pártvezető, hogyan kéne kinéznie a PD szerint az alkotmányos viszonyrendszernek.

Az alaptörvény előírása szerint az alkotmánymódosító javaslatokat a parlamentnek is el kell fogadnia – a képviselőházban és a szenátusban kétharmad-kétharmados többséggel. A módosítást végül népszavazással kell érvényesíteni. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS