2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átment az ANI törvény a szenátus bizottságaiban

2007. május 07. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Egyhangúlag fogadta el a szenátus jogi és emberjogi bizottsága az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozását és működését szabályozó törvénytervezet legutóbbi változatát. A bizottság által elfogadott változat alapján az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség a közjogi méltóságok által nem törvényes úton szerzett vagyonokat a tisztségviselők nyilatkozatai, valamint összeférhetetlenség alapján egyaránt vizsgálhatja.

Az ANI törvény ma elfogadott változatában lehetővé teszi az illegális módon szerzett vagyon elkobzását a vizsgált személyektől. Továbbá amennyiben bebizonyosodik a tisztségviselők korrupt mivolta, a leleplezés után számított három évig nem tölthetnek be semmilyen közjogi funkciót.

A szenátus emberjogi bizottsága elvetette a törvény korábbi rendelkezését, miszerint a tisztségviselők mandátumának megszűnése után további öt évig ellenőrizhetik az ügynökség figyelmébe kerülő személyek vagyoni helyzetét.

A tavalyi év óta jegelt ANI törvény akkor lép életbe, amikor a szenátus plenáris ülése megszavazza azt, ugyanis a törvény esetében ez a fórum mondja ki a végszót.

Az ANI törvényt a parlamentnek már 2006 végén, Románia EU-s csatlakozása előtt el kellett volna fogadnia, minthogy az Európai Unió az igazságszolgáltatás terén teljesítendő csatlakozási feltételként szabta meg a törvény életbe léptetését. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS