2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Véleményvezér értelmiségiek tiltakoznak Băsescu leváltásának körülményei miatt

2007. május 07. 17:38, utolsó frissítés: 17:38

Több mint száz értelmiségi írta alá a ma nyilvánosságra hozott, A jogállam és a demokrácia tiszteletben tartásáért című felhívást. A Băsescu leváltása témájú petíció célja az aláírók szerint "hatékonyan gátat vetni a parlamenti többséget és az aktuális kormányzatot jellemző elnyomó trendeknek".

Az aláírók között számos véleményvezér nevét lehet felfedezni: csatlakozott a felhíváshoz többek között Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Virgil Nemoianu, Sorin Alexandrescu, Rodica Palade, Ruxandra Cesereanu, Mircea Cărtărescu, Ion Vianu, Silviu Lupaşcu, Alexandru Zub és Tom Gallagher.

A felhívás szövegében számos más kritika mellett az áll, hogy az aláírók "súlyosnak tartják a PSD-PNL-RMDSZ-PRM-PC többségnek azt a szándékát, hogy a játék közben változtassák meg a játékszabályokat". A petíció itt a Európa Tanács nemzetközi jogi szakértő testülete, a Velencei Bizottság egyik tavaly őszi ajánlására hivatkozik, mely kimondja: választási vagy népszavazási törvényt lekésőbb az esemény előtt egy évvel szokás módosítani, menet közben már nem.

A petíciót támogatók azt is kifogásolják, hogy az említett öt párt "különféle ürügyekkel meg akarja akadályozni Traian Băsescu visszatértét a Cotroceni-palotába, terveket sző Traian Băsescu, mint állampolgár választójogának korlátozására". "Mircea Geoană, illetve Dan Voiculescu urak nyomást gyakorolnak az alkotmánybíróságra, feltehetően azért, mert a testület nem a nekik kedvező módon bírálta el a felfüggesztési beadványt" – áll a felhívásban.

"A leghatározottabb módon felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogállam nem a paragrafusokra, a jogi procedúrákra korlátozódik; és arra is, hogy a törvényhozás csak egyike az állam három, a népszuverenitást megjelentítő hatalmi ágának, vagyis nem abszolút hatalommal rendelkezik, mely nem tartozik elszámolással sem a választóknak, sem az igazságszolgáltatás, sem az emberi jogok egyetemes elvei előtt".

Az aláírók felhívják a figyelmet arra, hogy kommunista államnak is kiterjedt törvénykezése volt, ami nem jelenti azt, hogy azok a jogszabályok legitimek is lettek volna. "Nagyon súlyos lenne, ha ismét szakadék támadnak a formális legitimitás és maga a legitimitás között" – áll a közleményben, mely eredetiben itt olvasható. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS