2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Növekvő költségvetési hiányra figyelmeztet az EB

2007. május 07. 18:04, utolsó frissítés: 2007. május 08. 10:28

Négytized százalékkal magasabb lesz az Európai Bizottság várakozása szerint a romániai állami költségvetés konszolidált hiánya 2007-ben. A kormány jóslata szerint 2,8 százalék lesz a hiány, míg az EB számításai szerint 3,2 százalék, sőt ez a mutató 2008-ban sem lesz alacsonyabb 3 százaléknál.

A hiányt az állami szektorban tapasztalható bérkiáramlás és a társadalombiztosítási célokra biztosított többletforrások növelik. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik korábbi előrejelzése szerint a költségvetés bevételi oldalát túl-, kifizetési oldalát alultervezte a kormányzat, így a hiány akár a 3,8 százalékot is elérheti.

A pénzügyminisztérium jelentése szerint a 2006-os pénzügyi évben a költségvetés nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyított aránya 1,7 százalék volt. Az Unió központi statisztikai hivatala, az Eurostat ugyanakkor 1,9 százalékot mért – Varujan Vosganian szerint a számvitei módszerek eltérése magyarázza a különbséget. Az Eurostat az uniós számviteli rendszert (ESA 95) alkalmazza, mely szélesebb körben veszi figyelembe az állam fizetési kötelezvényeit.

Az EB mostani gazdasági előrejelzése szerint a közeljövőben nőni fognak a költségvetés közvetlen adókból származó bevételei. Ennek oka egyrészt a kedvező makrogazdasági helyzet, másrészt a hatóságok folyamatosan erőfeszítéseket tesznek az adóalap és az adószedés hatékonyságának növelésére.

A jelentés ugyanakkor a költségvetési fegyelem fellazulására figyelmeztet, mely a folyó költségek emelkedéséhez vezet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS