2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akár 35%-kal is bővülhet idén a román-magyar kereskedelem

2007. május 08. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

Akár 35 százalékkal is nőhet az idén tavalyhoz képest a Románia és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom értéke, azaz átlépheti a 3 milliárd eurót – nyilatkozta a román-magyar gazdaság élénkítéséről hétfőn Budapesten folyó miniszterközi tárgyalások kapcsán a Rompres román hírügynökségnek Winkler Gyula, Románia gazdasági és kis- és középvállalati ügyekért felelős államtitkára.

Mint közölte, tavaly a kereskedelmi forgalom értéke 2,6 milliárd eurónyi volt, közel 33 százalékkal nőtt, nagyjából azonos román export-, illetve importértékkel, előbbi 31,8 százalékkal, utóbbi 33,9 százalékkal növekedett.

Román-magyar gazdaságélénkítésről Nagy Zsolt távközlési és Kóka János gazdasági miniszter tárgyalt hétfőn Budapesten. A találkozó alkalmából Budapesten tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a román-magyar gazdasági vegyesbizottság informatikai munkacsoportja egyebek mellett vizsgálja a további együttműködési lehetőségeket, többek közt azt, hogy


miként lehetne létrehozni egy befektetési alapot.


A miniszter szerint a tervek között szerepel az Erdélyben létrehozott e-Magyar pont hálózatának bővítése, új tartalommal való megtöltése is.

Nagy Zsolt elmondta: mindkét kormány kifejezte elkötelezettségét a kétoldalú gazdasági együttműködés fejlesztésében. Hozzátette: a hétfőn folyó román-magyar üzletember találkozón mintegy 150 román üzletember vesz részt, akik az ingatlanpiac, az informatika és a távközlés területéről érkeztek.

A magyar közvetlen befektetések értéke mintegy 400 millió euró, de a nyereség visszaforgatásával, tulajdonosi kölcsönnel ez az érték eléri az 1 milliárd eurót. Romániában mintegy 5.600 vegyesvállalat működik, a legnagyobbak között van a Mol, az OTP, a Magyar Telekom, a Danubius Hotels, a Richter Gedeon és a Dunapack.

A Távközlési és Informatikai Minisztérium 2005-ben írt alá együttműködési megállapodást a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztériummal. 2006-ban a magyar kormány átszervezésekor a szaktárcát beolvasztották a Dr. Kóka János által vezetett Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba. (mti/rompres/mcti hírlevél)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS