2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-vád Markó ellen: befolyással való üzérkedés

2007. május 08. 15:33, utolsó frissítés: 17:45

Nemkormányzati szervezetek képviselői előtt vádolta meg Traian Băsescu felfüggesztett elnök Markó Bélát azzal, hogy az RMDSZ elnöke arra panaszkodott neki, hogy a főügyészség nyomoz szerzői jogainak eladása miatt. Băsescu a Társadalmi Dialógus Csoport (GDS) bukaresti székhelyén mondott beszámolójában azt közölte: elutasította, hogy közbenjárjon Markó érdekében. A történet Nagy Zsolt esetében is megismétlődött – számolt be Băsescu.

Markó válaszul sajtótájékoztatón cáfolta a vádat, közölve, hogy sohasem tárgyalt a felfüggesztett államfővel ilyen témáról. Az RMDSZ elnöke 2005 szeptemberében inkasszált 900 millió régi lejt (mintegy 27 ezer eurót) korábbi és még meg nem írt gyerekverseinek exkluzív kiadási jogaiért.

Az ügyben nyomozni kezdett főügyészség a korrupció-ellenes osztálya (DNA). Markó lapunk kérdésére 2006 november végén nyilvánosságra hozta, hogy a csíkszeredai Bookart kiadóval kötött szerződést. A cég korábban egyetlen könyvet sem adott ki, és idén március végéig – másfél évvel a szerződéskötés után – Markó verseit sem jelentette meg.

>> Băsescu-ötletek népszavazás utánra: a politikai elit modernizációja vagy új parlamenti többség >>


Traian Băsescu a GDS székházában arról beszélt, hogy mandátuma alatt a legnagyobb meglepetést "az RMDSZ-esek attitűdje" keltette, akiket elmomdása szerint mindig is "egyenes gerincű politikusoknak" tartott. A felfüggesztett elnök a Markó, illetve a Nagy Zsolt ügyében elutasított közbenjárással magyarázza azt, hogy a magyar érdekvédelmi szervezet nem támogatja az ő hivatalban maradását. A felfüggesztett államfő beszámolója szerint


Markó "felháborodva panaszkodott" nála az ügyészségi eljárás miatt.


"Elnök úr, nagyon sajnálom, nem tudok letelefonálni sehova, ez a törvény. Meggyőződésem, hogy az ön becsületessége kiderül az ügyészség előtt, és önnek semmiféle problémája nem lesz. De ne sírjon amiatt, hogy az RMDSZ-t üldözik" – idézte fel saját válaszát Băsescu.

"Markó Béla nekem azt mondta, hogy az a tény, hogy Nagy Zsolt az ügyészség gyanúsítottja, az támadás az RMDSZ ellen, és negatív visszhangja lesz Európában. Én akkor azt mondtam, hogy teljes mértékben hiteles embernek tartom Nagy Zsoltot, de figyelmeztettem, hogy amennyiben hivatalosan büntetőeljárás indul ellene, felfüggesztését fogom kezdeményezni" – számolt be a másik esetről Traian Băsescu.

Nagy Zsolt ártatlannak vallja magát a 2006 november végén kipattant ún. kémbotrányban, ami értelmezése szerint főleg Codruţ Şereş volt gazdasági miniszter ellen irányult. Şereşt és Nagyot azzal vádolja a főügyészség, hogy a Credit Suisse befektetési tanácsadó vállalat romániai képviselőjét előnyben részesítették bizonyos privatizációs ügyletek során. Az ügyben többek közt Nagy Zsolt egyik minisztériumi tanácsadóját is előzetes letartóztatásba helyezték három másik gyanúsított mellett, de mindnyájukat szabadlábra helyezte az ügyészség idén februárban.

Nicolae Văcăroiu ideiglenes elnök úgy döntött, míg Nagy Zsolt ügyében új bizonyítékra nem derül fény, addig az informatikai miniszter tisztségében marad. (newsin, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS