2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikusok ellen nyomozó ügyész felmentését kéri az igazságügyi miniszter

2007. május 08. 16:55, utolsó frissítés: 18:34

"Nem hatékony munkavégzés" miatt az új igazságügyi miniszter azt kéri az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM), hogy mentsék fel a főügyészség korrupcióellenes osztályának (DNA) helyettes vezetőjét, Doru Florin Ţuluşt. A CSM a ma délutáni vita nyomán jövő szerdára halasztotta a döntést azzal, hogy az érintettnek legyen ideje saját védelméről gondoskodni.

Az CSM ügyészséggel foglalkozó osztálya kedd délben helyt adott az igazságügyminiszter, Tudor Chiuariu kérelmének. Az ülésen jelenlevő főügyész, Laudra Codruţa Kövesi éles hangon követelt magyarázatot a minisztertől, miért olyan sürgős az ügyész leváltása. A minisztérium csak ma, éppen a CSM ülés napján nyújtotta be kérelmét, arra hivatkozva, hogy


a legtöbb megoldatlan ügy Ţuluş osztályán halmozódik.

A DNA vezetője, Daniel Morar azt nyilatkozta, hogy "átnyúltak a feje fölött", és ő is csak kedd reggel értesült az igazságügyi minisztérium álláspontjáról.

A Ţuluş által vezetett ügyészcsoport az alábbi politikusok ügyében nyomozott: Ion Dumitru, Mihail Şireteanu és Ioan Stan PSD-képviselők ellen hivatali visszaélés és befolyással való üzérkedés volt a vád. George Copos volt kormányfő-helyettes ellen adócsalás gyanújával nyomoz a DNA. Dan Voiculescu médiamágnás, a PC elnöke és lánya, Camelia ellen az állami Lottótársaság kolozsvári székhelyvásárlásai miatt folyik eljárás.

Szintén Ţuluş foglalkozik Markó Béla ügyével is, akire azután figyelt fel a DNA, miután 2005 szeptemberében korábbi és még meg nem írt gyermekversei szerzői jogaiért 900 millió régi lejt kapott egy csíkszeredai kiadótól. Ugyancsak a DNA foglalkozik két közelebbről meg nem nevezett RMDSZ-képviselő dossziéjával, valamint két liberális párti politikus ügyével. (mediafax, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS