2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-ötletek népszavazás utánra: a politikai elit modernizációja vagy új parlamenti többség

2007. május 08. 17:44, utolsó frissítés: 17:45

Amennyiben a politikai elit modernizációja a cél, ez úgy a leginkább megvalósítható, hogy a választók maguk ilyen irányban szavaznak a május 19-i népszavazáson, az őszi EP-választáson, majd a 2008-as helyhatósági és parlamenti választásokon.

Referendum utánra szánt elképzeléseiről Traian Băsescu számolt be kedd délelőtt a Társadalmi Dialógus Csoport (GDS) értelmiségiek, nemkormányzati szervezetek vezetői előtt Bukarestben.

>> Băsescu-vád Markó ellen: befolyással való üzérkedés >>


A másik két út – Băsescu szerint – előrehozott választások kiírása vagy új parlamenti többség megszervezése. Előrehozott választást akkor lehet kiírni, ha a választók felülbírálják a parlament az államfőt felfüggesztő döntését, és a honatyák belátják, hogy ilyen helyzetben illik lemondaniuk – magyarázta a GDS székhelyén Băsescu.

Ha nem, akkor új parlamenti többséget kell tárgyalások útján kialakítani, magyarázta elképzeléseit a felfüggesztett elnök, mert senki sem kényszerítheti a honatyákat arra, hogy megváljanak mandátumuktól. Ennek az új többségnek – melyről közelebbit Băsescu nem árult el – feladata lenne az egyéni választókörzetes szavazás bevezetése és az alkotmány módosítása.

Új többséget márcsak azért is ki lehetne alakítani, mondta a felfüggesztett elnök, mert meglátása szerint az ellene szavazó 322 honatya közül mintegy 30-an, 40-en állnak állandó kapcsolatban különféle üzletemberekkel, és ezzel együtt érdekükben áll Monica Macovei igazságügyminiszter leváltása.

További 30-40 honatya azért szavazott így, mert döntésükért elsősorban a pártelnököknek, és nem a saját választókerületükben élő szavazóknak tartoznak felelősséggel – magyarázta Băsescu. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS