2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikai nyomásgyakorlással vádolja az új igazságügyi minisztert a DNA vezető ügyésze

2007. május 08. 18:34, utolsó frissítés: 18:49

Nyomást próbál gyakorolni az új igazságügyminiszter a főügyészség korrrupcióellenes osztályára (DNA) – ezzel vádolja Tudor Chiuariut a DNA vezetője, Daniel Morar.

Elmondása szerint a politikus két héttel ezelőtt felhívta, és magánbeszélgetés keretében arra kérte, a DNA ne zárja le az "érzékeny ügyeket" és ne álljon elő ilyesmivel a Băsescu leváltásáról szóló népszavazási kampány során. A miniszter Morar szavai szerint arra kérte őt, amennyiben a DNA mégis befejezi ilyen ügyekben a nyomozást, erről előbb az igazságügyi minisztert értesítsék, és csak utána informálják a sajtót.

Chiuariu kinevezése előtt a Miniszterelnöki Hivatal uniós mintára létrehozott ellenőrző igazgatóságát vezette, mely az EU-források felhasználását vizsgálja.

A történtekre Morar az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) figyelmét egyelőre csak szóban hívta fel a testület mai ülésén. A Chiuariu vezette tárca ma a DNA helyettes vezetőjének felmentését kérte a CSM-től – a testület jövő szerdára halasztotta a döntést.

Ami a miniszter és Morar telefonbeszélgetését illeti, a CSM írásbeli feljegyzést vár az ügyésztől, mert addig nem vizsgálhatja ki az esetet. A CSM mai ülésén jelen volt maga a miniszter is, aki hazugsággal vádolta a DNA vezetőjét, kijelentetve, Morar "eltorzítja a valóságot".

Az ülésről távozó Morar azt nyilatkozta, hogy továbbra is azt várja, hogy kiderüljön, mi a lényege a helyettese elleni felmentési kérelemnek. "Remélem, nem állok konfliktusban az igazságügyminiszterrel" – nyilatkozta Morar a tudósítóknak. Arra a kérdésre, hogy nagykorrupciós ügyekben miért nincsenek végleges ítéletek, a DNA vezetője ezt válaszolta: nem az ügyészek hozzák a bírósági határozatokat. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS