2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellentmond egymásnak a PNL és PSD a nemzetbiztonsági törvény kérdésében

2007. május 08. 19:08, utolsó frissítés: 19:08

Egymást cáfolta nyilatkozataiban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) a nemzetbiztonsági törvény elfogadásának kérdésében. A PNL nyilatkozata alapján az elfogadásra váró törvény minden pontjában kiegyeztek egymással a pártok, miközben a PSD állítása szerint egyedül a Legfelsőbb Védelmi Tanács engedélyéről szóló törvénypontban sikerült kiegyeznie a két alakulatnak.

A liberálisok szerint a PSD a titkosszolgálati törvénynek mind az öt pontját elfogadta, köztük a megszorításokra vonatkozó rendelkezéseket is. A PNL azt állítja: a szociáldemokraták elfogadták, hogy a titkosszolgálati szervek nem végezhetnek gazdasági tevékenységet, valamint hogy a titkosügynökök ne legyenek beépíthetőek a sajtóba, a parlamentbe, a kormányba vagy a szakszervezetekbe. Cserébe a PNL elfogadta, hogy a Lehallgató Bizottság csak technikai hatáskörökkel rendelkezzen, vagyis csak végrehajtó szerepe legyen.

A titkosszolgálati törvény a tavalyi év folyamán közfelháborodást váltott ki, amikor az elnöki hivatal felkarolta a titkosszolgálatok által kidolgozott törvénytervezetet, amely révén a szervezeteknek jogában állt nyomozást kezdeményezni a bűnvádi eljárások megkezdése előtt. A törvénynek ebben a változatában a titkosügynökök nem feleltek hivatali visszaéléseikért, valamint bírói engedély nélkül hajthattak végre telefonlehallgatásokat. A kormány új törvénytervezetet dolgozott ki, melyben biztosítja a titkosszolgálatok parlament általi ellenőrzését. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS