2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem nézi jó szemmel az EB az igazságszolgáltatás legutóbbi fejleményeit

2007. május 10. 11:49, utolsó frissítés: 2007. május 11. 08:48

Negatívan befolyásolhatják az Európai Bizottság Romániáról és Bulgáriáról szóló júniusi jelentését a román igazságszolgáltatásban történt legutóbbi fejlemények – figyelmeztetett Franco Frattini igaszágszolgáltatásért felelős EU biztos szóvivője, Friso Roscam Abbing.

Abbing szerint Franco Frattini EU biztos aggodalommal tekint Tudor Chiuariu keddi lépésére, mikor a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egyik ügyészét visszahívta tisztségéből – fejtette ki a hotnews hírügynökségnek a biztos szóvivóje. Frattini elsősorban azt nehezményezi, hogy az igazságügyi miniszter nem indokolta meg Doru Tulus ügyész hivatalból való visszahívását.

Az igazágszolgáltatásért felelős EU biztos szóvivője szerint az Európai Bizottság értékeli, hogy a szenátus elfogadta az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségre (ANI) vonatkozó törvényt, amit az európai intézmények hosszú ideje vártak. Abbing megjegyezte, az EU biztos tudomásul vette az ANI törvény legutóbbi módosításait, azonban mégsem ismeri részletesen a változtatásokat.

Szerinte a román hatóságoknak az elkövetkezőkben biztosítaniuk kell a tegnap elfogadott törvény életbe léptetését. "Nagyon nehéz meghatározni a megoldott ügyek számát, eredményeket kell látnunk, végső soron ítéletek kell szülessenek. De nem is az ítéletek száma a lényeges, hanem konkrét bizonyítékokra van szükségünk, hogy a korrupció elleni harc működik" – fejtette ki a szóvivő. (hotnews/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS