2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem Băsescu felfüggesztése az igazi tétje a május 19-i népszavazásnak,

2007. május 10. 13:35, utolsó frissítés: 2007. május 11. 08:49

hanem, hogy milyen típusú politikai rendszer épül majd ki Romániában a népszavazást követően, nyilatkozta a Krónika napilapnak Cătălin Avramescu politikai elemző, egyetemi tanár.

Az elemző szerint a parlamenti képviselők azért függesztették fel Băsescut, mert egy latin-amerikai köztársasághoz hasonló politikai rendszer létrehozásában érdekeltek, amelyben a négy-öt évente, listás szavazási rendszerben megválasztott honatyákat mentelmi jog védi a politikai cselekedeteikért vállalt felelősségtől. Avramescu szerint a választottak olyan rezsim mögé bújnának, amelyben hihetetlen médiakoncentráció összpontosul néhány dúsgazdag kezében.

Băsescu felfüggesztését a román politikai osztály nem tudja megindokolni, vagy gyerekes válaszokat ad az elnök felfüggesztésére – mondta az elemző.

Szerinte az RMDSZ csúcsvezetőségének Băsescu-ellenes álláspontját nem osztja az alakulat tagjainak és szimpatizánsainak többsége. Ennek az a magyarázata, hogy az RMDSZ-t, a román pártokhoz hasonlóan egy oligarchia irányítja, amelynek meggyűlt a baja a törvénnyel. (krónika/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS