2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MPSZ: szabad lelkiismeretük alapján szavazzanak a magyarok

2007. május 10. 14:31, utolsó frissítés: 2007. május 11. 08:49

Felhívást intézett a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszéki szervezete az erdélyi magyar szavazópolgárokhoz, melyben szabad lelkiismeretük szerinti szavazásra ösztönzi őket a Băsescu felfüggesztéséről szóló május 19-i referendumon.

Az MPSZ ma kiadott közleményében úgy értékeli, Traian Băsescu tevékenysége igen ellentmondásos, ennek ellenére ő volt „az egyetlen román államfő ’89 után, aki belekotort egy olyan tűzfészekbe is, melyet kínosan kikerült mind Iliescu, mind Constantinescu. Ádáz harcot indított a korrupció ellen, korrupt politikusok, mágnások ellen indíttatott kivizsgálást, s takarítani kezdett az átláthatatlan titkosszolgálati berkekben, lecserélte a főkémeket.”

Az MPSZ sepsiszéki szervezetének közleménye szerint a PRM, PC, PSD, PNL és RMDSZ „szörnyszövetséget” alkottak Băsescu leváltására, majd pillanatnyi érdekük szerint rajzolták át a választási törvényeket, ahogyan korábban az MPSZ választásokon való indulásának megakadályozásakor is tették.

„Arról se feledkezzünk meg, hogy Băsescu volt az egyetlen román elnök, aki szóba állt a magyar ellenzékkel, az MPSZ-szel. Ő kezdeményezte a magyar-román politikai párbeszéd beindulását, melynek fontosságát fölösleges ecsetelni. Mindezeket latba vetve kiderül, hogy nem is olyan egyszerű döntésről van szó, ahogy azt a szörnyszövetség pártjai próbálják beadagolni” - áll a május 10-én kiadott közleményben. Ezért a szövetség szerint előrehozott választások esetén még mindig Băsescu lenne a legmegfelelőbb jelölt. (szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS