2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Konzervatív támadás: Băsescu titkosrendőri múltját igazoló bizonyítékokat hoztak nyilvánosságra

2007. május 10. 17:56, utolsó frissítés: 2007. május 11. 08:51

Nyilvánosságra hozta a Konzervatív Párt (PC) azokat az információkat, mely alapján bebizonyosodhat Traian Băsescuról, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. Az elnök ellen felhozott vádakban a konzervatívok a Tengerészeti Főiskola (IM) egyik nyugalmazott tisztje, Ovidiu Adamescu vallomására támaszkodnak, mely alapján Băsescu titkosszolgálati jelentéseket készített fiatalkori kollégáiról.

Adamescu vallomása alapján 1972-ben Dumitru Băsescu, Traian Băsescu apja közbenjárt nála fia Tengerészeti Főiskolára való felvétele érdekében. A nyugalmazott tiszt szerint Băsescu a felvételi vizsgalapot előre kitöltött válaszokkal kapta meg. Arról is beszámolt, hogy a Tengerészeti Főiskolát felügyelő titkosügynök szerint Băsescu már középiskolai évei alatt jelentett a titkosrendőrségnek.

Ezzel párhuzamosan Adamescu elmondása szerint ő maga Laurentiu fedőnév alatt jelentett a titkosrendőrségnek, továbbá egy 10 fős diákcsoport tevékenységéért felelt együttműködése során, melynek Traian Băsescu is részese volt.

A bizonyítékok nyilvánosságra hozatala után Bogdan Pascu PC-képviselő felkérte a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottságot (CNSAS), hogy indítsa el a szükséges eljárásokat Băsescu titkosszolgálati dossziéjának vizsgálata érdekében.

Az államelnök szóvivőjén keresztül kifejette, egyértelmű hazugságnak tartja az ellene felhozott vádakat, amellyel politikai ellenfelei a közvéleményt próbálják manipulálni. A CNSAS képviselői nem nyilatkoztak az eseményekről.

A konzervatívok által nyilvánosságra hozott bizonyítékokat a CNSAS múlt hét folyamán visszautasította. A tanács korábbi döntésének megfelelően fenntartja álláspontját, miszerint nem léteznek az államelnök titkosszolgálati tevékenységét alátámasztó bizonyítékok. (realitatea, szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS