2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új alkotmányt követel Mihály király

2007. május 11. 11:37, utolsó frissítés: 12:18

A politikai válság megfelelő kezelését és az ország érdekeinek szem előtt tartását kérte I. Mihály király csütörtöki nyilatkozatában a romániai honatyáktól.

Ezzel párhuzamosan a volt román uralkodó új alkotmány elfogadására hívta fel a politikai elöljárók figyelmét. „Arra kérek mindenkit, tegyen félre minden más szempontot és tartsa szem előtt az ország érdekeit és biztosítson Romániának egy erős és jövőbe tekintő alkotmányt ” - hívta fel a figyelmet nyilatkozatában I. Mihály.

A volt uralkodó szerint Romániának újabb történelmi lépést kell megtennie az európai integráció útján. „Ez a lépés nem politikai jellegű lépés, hanem identitásbeli és állami, amely meghatározza az ország jövőjét. Minden más, ami eltávolít ettől a céltól, gyengíti az országot és még több kritikát von maga után” - nyilatkozta közleményében a király.

Május tizedike Romániában a monarchia emléknapja, mert 1866-ban ezen a napon tett esküt a parlament előtt I. Károly, akit a német Hohenzollern-Sigmaringen hercegi család sarjaként kért fel uralkodónak a törvényhozás. I. Károly volt Románia első királya; a Moldvát és Havasalföldet perszonálunióban egyesítő előd, Alexandru Ioan Cuza fejedelmi rangban vezette az országot 1859 és 1866 között.

II. Károly fiaként I. Mihály 18 éves kora után, 1940-ben lépett trónra, de a tényleges hatalom a "vezér"-nek kinevezett Antonescu tábornok kezében összpontosult. (hotnews/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS