2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre nem lesz perújrafelvétel Wass Albert-ügyben

2007. május 11. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Elutasította a Kolozs megyei törvényszék a háborús bűnösként halálra ítélt Wass Albert író ügyében benyújtott perújrafelvételi kérelem befogadását – közölte csütörtökön Petre Urs, a bíróság szóvivője. A döntés nem végleges. A kérelmet Kincses Előd ügyvéd révén Wass András, az 1946-ban a kolozsvári népbíróság által háborús bűnösként elítélt író fia nyújtotta be. Kincses közölte: az elsőfokú ítélet ellen a Kolozs megyei táblabíróságnál fellebbeznek.

Az ügyvéd sajnálja, hogy az "igazság kiderítését egyelőre nem teszi lehetővé a romániai igazságszolgáltatás", hiszen kérelmüket három olyan, levéltárakban őrzött titkosszolgálati jelentésekkel támasztották alá, amelyek nem álltak rendelkezésére az író fölött 1946-ban gyilkosságra való felbujtás vádja miatt ítélkező kolozsvári népbíróságnak.

Kincses emlékeztetett, hogy 1946. február 25-én nyújtották be a vádiratot, és március 13-án már megszületett az ítélet a magyar hadsereg által elkövetett atrocitások tizenhat helyszínéről bíróság elé vitt 64 vádlott ellen. (Wass elmenekült, a bíróság távollétében ítélkezett fölötte – a szerk.) Emberileg lehetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt kideríthették volna, pontosan mi történt – mondta Kincses.

Az ügyvéd szerint a megjelent vádlottak közül a bírók senkit nem ítéltek halálra, ugyanis ennek felelősségét a túlságosan sommás eljárás miatt nem merték magukra vállalni. Kincses emlékeztetett: a perújrafelvételi kérelem befogadása azt jelentené, hogy a bíróság ismét megvizsgálja a régi és az új bizonyítékokat.

Wass Albert jogi rehabilitációját korábban Frunda György jogász, az RMDSZ szenátora és Vekov Károly történész, volt parlamenti képviselő kísérlete meg, de kezdeményezésük meghiúsult, miután a főügyészség elutasította kérelmüket. (mediafax/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS