2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: Băsescu felelős a megoldatlan kisebbségi kérdésért

2007. május 11. 16:56, utolsó frissítés: 2007. május 14. 11:35

A kisebbségi kérdés megoldását akadályozta és az etnikumközi békét veszélyeztette két éves elnöki madátuma alatt Traian Băsescu és pártja – nyilatkozta Markó Béla Marosvásárhelyen.

Az RMDSZ elnöke szerint Băsescu megpróbálja felrúgni a kialakult társadalmi békeállapotot és konfliktusos helyzeteket idéz elő. „Az utóbbi időben mind hangsúlyosabban észlelhető az elnök részéről a magyarellenes retorika. Ez azt bizonyítja, hogy a kampányban magyarellenes és xenofób érzelmeket próbálnak kelteni, ami a konfliktusokat az etnikai probléma irányába tereli. Nagyon veszélyes. Mi 1996-ban egy kibékítési folyamatot indítottunk el, ezáltal bebizonyítottuk Európának, hogy egy rendkívül kényes területen is el lehet érni eredményeket politikai eszközökkel. Én ismerem a kérdés politikai hátterét, és elmondondhatom, hogy most ez történik” - nyilatkozta Markó.

Markó szerint az államelnöknek nem lenne szabad metaforákban beszélnie, minekutána egy szóvivő magyarázza el kijelentéseit. „Az ilyen típusú támadások az állam alapintézményeit kompromittálják, amikkel emellett is problémáink vannak. Beleértve a parlamentet is. De ez a probléma nem oldódik meg a többpártiság elvének kompromittálásával. Megfigyelhettük, hogy egyetlenegy pártra lenne szükség, egy elnöki pártra, s a többiek mind hibásak, csalók, semmirevalók. Egyetlenegy érdemli meg a fényes jövőt, egyetlenegy párt és egyetlenegy személy. Nekem az jut eszembe, hogy ilyesmiben már volt részünk és nem akarjuk újra átélni” - fejtette ki nyilatkozatában Markó. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS