2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félúton a csángók magyarok misézéséért indított zarándoklat

2007. május 12. 12:55, utolsó frissítés: 12:55

Félútjához érkezett a moldvai csángó magyarok anyanyelvi misézéséért indított háromezer kilométeres kerékpáros zarándoklat, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület alelnöke pénteken adta át petícióját a Vatikánban.

Ferkó Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy a Vatikánban fogadta Pietro Parolin, szentszéki külügyminiszter-helyettes, akinek átadták petíciójukat. Az alelnök közlése szerint Pietro Parolin részletesen ismerte a helyzetet, s hangsúlyozta: elsősorban helyi problémáról van szó. Arra biztatta a zarándoklat résztvevőit, hogy helyben, konfliktusok nélkül próbálják meg a kérdést rendezni. Ígéretet tett ugyanakkor arra, hogy közvetíteni fogja a kérést a bukaresti nunciatúrára, illetve a jászvásári püspökségre.

A zarándokok találkoztak a püspöki kongregáció hivatalnokával is, aki ígéretet tett levelük továbbítására a püspöki kongregáció titkárságára. Az egyesület alelnöke pozitívan nyilatkozott a pénteki találkozókról, mint elmondta, a Vatikánban megköszönték a tájékoztatást és várják a további információkat a helyzet alakulásáról.

Ferkó Zoltán március 22-én indult Budapestről, a bazilikától, a háromezer kilométeres kerékpáros zarándokútra a moldvai csángó magyarok anyanyelvű misézéséért. Eddig 1.570 kilométert tekert kerékpárján.

Akcióját ismertetve korábban kitért arra, hogy jelenleg a csángó magyarok csak román nyelvű miséket hallgathatnak lakóhelyükön. "Ha nem sikerül az életvitelüket alapvetően meghatározó szakrális közeg, a templom nyelvét legalább részben magyarra váltani, a jelenleg 16 faluban működő oktatási program által biztosított heti legfeljebb öt magyaróra nem tudja majd megakadályozni a legkésőbb két-három nemzedék múlva bekövetkező teljes nyelvváltást" - mondta el.

A kerékpáros zarándoklat útvonala Magyarországon érintette a fő észak-dunántúli római katolikus egyházi központokat, majd Bécsen és Velencén keresztül érte el a Vatikánt. Visszafelé Dél-Magyarországon át Déva érintésével Gyulafehérvárra, az erdélyi római katolikus egyház központjába érkezik. Ezután Kolozsváron keresztül pünkösd szombatján ér Csíksomlyóra, majd Gyergyószentmiklós után a Békás-szorosnál lépi át a tervek szerint az ezeréves országhatárt.

Útja során felkeresi Iasit, a római katolikus egyház moldvai központját, majd Bákót, a moldvai csángóság közigazgatási központját is. A vatikáni petíció mellett mindenhol átad egy levelet az érintett területek egyházi vezetőinek, amelyben arra kéri őket, hogy támogassák a csángók magyar misézésének engedélyezését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS