2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: Băsescu bűne a kisebbségi törvény és a decentralizáció akadályozása

2007. május 14. 11:35, utolsó frissítés: 17:04

Az Országos Önkormányzati Tanács felkéri a romániai magyarokat, hogy május 19-én vegyenek részt a népszavazáson, és mondjanak igent a demokráciára, mondjanak igent az államfő leváltására – ez áll abban a nyilatkozatban, amelyet az RMDSZ polgármestereit, önkormányzati képviselőit tömörítő országos testület adott ki szombaton, Szatmárnémetiben tartott tanácskozásán.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a politikusok ismét a magyarellenes retorikához nyúltak: Arra ébredünk újból, hogy mi vagyunk minden rossz forrása: az elmúlt száz évben mindig mi voltunk minden rossz forrása, bármikor, amikor a román szolidaritást össze kellett fogni, csak rá kellett mutatni a magyarokra. Ebből legyen már elég! – szögezte le Markó Béla, aki beszédében a mintegy kétszázas hallgatóság előtt kemény szavakkal bírálta Traian Basescu államelnököt, és elítélte az RMDSZ több megyei és országos tisztségviselője ellen indított eljárásokat is.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy azért hurcolnak meg valakit, mert végzi a dolgát. „Oda jutottunk, hogy azt kérik számon rajtunk, amire a választóinktól felhatalmazást kaptunk, bűnnek számít az is, hogy küzdöttünk, lobbiztunk az erdélyi utak feljavításáért, a magyar települések segítéséért. Markó bejelentette: az RMDSZ tájékoztatni fogja az Európai Uniót, az európai intézményeket az esetekről, ez a helyzet ugyanis már tarthatatlan.

Úgy látszik, egyesek nem nézik jó szemmel, ha évtizedekig elhanyagolt, költségvetési szempontból perifériára szorított erdélyi önkormányzatok számára támogatást szerzünk, ha vízhálózat létesítésére, iskolák, óvodák rendbetételére törekszünk – mondta az elnök, aki ugyanakkor hozzátette azt is, a magyar településeknek nyújtott segítséggel csupán a magyar önkormányzatok arányos támogatása valósult meg, ám ez elegendő volt ahhoz, hogy egyesek “megijedjenek” az erdélyi fejlesztések láttán.

Elmondta, bízni szeretne az igazságszolgáltatásban, de nem tartja véletlennek az ügyészség “bizarr” döntését, hogy a kampány idején eljárást indítson RMDSZ-tisztségviselők ellen. Ez az eljárás tűrhetlen amiatt is, mert nem a korrupció felszámolására, hanem épp ellenkezőleg, az igazi korrupció elfedésére irányul – szögezte le.

Az elnök közölte, az RMDSZ nem kezdeményezte és nem támogatta a Traian Basescu felfüggesztését célzó indítványt, ám az államfő instabilitást, kiszámíthatatlanságot és politikai válságot generáló totalitarista megnyilvánulásai és egyre egyértelműbb magyarellenes magatartása elfogadhatatlan az RMDSZ és az erdélyi magyarság számára.

Az államfő számos lépése arra irányul, hogy a fennálló demokratikus rendszert és hatalommegosztást megváltoztassa, a megválasztása óta eltelt két évben pedig folyton azon “spekulált”, hogy felborítsa a választók által kialakított helyzetet. Arra figyelmeztetett, a népszavazás nem az államfő személyéről szól, ennek tétje, hogy sikerül-e megőrizni a parlamenti demokráciát, vagy egy tekintélyelvű, totalitárius államforma, egy egyszemélyes végrehajtó hatalom alakuljon ki Romániában.

A magyarságnak súlyos történelmi tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban, nekünk nem érdekünk az egyszemélyes, koncentrált hatalom, a magyarság egy tisztességes, átlátható hatalommegosztásban érdekelt. Nem kérünk a rendőrállami hatalom eszközeiből – hangoztatta. Az államfő ugyanakkor jelentős mértékben felelős a román-magyar együttélés, az együttműködési politika elakadásában is. – Az elmúlt években bebizonyítottuk Európának, hogy a párbeszéd útján lehet előrehaladni nemzetiségi kérdésben: ezt a látványos és fontos eredményt kockára tenni nem szabad – figyelmeztetett az elnök.

Elmondása szerint a decentralizáció csak részben valósult meg: egyelőre csak a dolgok nehezét osztották le a helyi vezetőkre, a hatásköröket, költségvetést nem. A miniszterelnök-helyettes szerint éppen azért fontos, hogy erős jelenléte legyen az RMDSZ-nek a parlamentben és a kormányban, hogy küzdeni tudjanak a decentralizációért. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS