2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Testületileg mond le az MPSZ vezetősége, ha nem sikerül bejegyezni a pártot

2007. május 14. 14:44, utolsó frissítés: 2007. május 15. 12:02

Lemond a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) teljes vezetősége, amennyiben július közepéig a szervezet nem tudja összegyűjteni a pártként való bejegyeztetéséhez szükséges 25.000 aláírást. Erről az MPSZ vezetősége döntött hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Az alakulat elnöksége a Tusványosi Szabadegyetem megrendezéséig kívánja pártként bejegyeztetni az MPSZ-t.

„Ha addig nem gyűl össze a szükséges számú aláírás, akkor levonjuk a következtetést, miszerint az MPSZ jelenlegi vezetősége alkalmatlan, és mindannyian lemondunk tisztségünkről” – nyilatkozta a Krónika napilapnak Gazda Zoltán sepsiszéki MPSZ elnök.

Az MPSZ vezetője szerint sikertelen bejegyeztetés esetén egyszerű tagokként tevékenykednének tovább az MPSZ-en belül, valamint újabb tagoknak adnák át a helyüket, akik fantáziát látnak az MPSZ-ben, és képesek bejegyeztetni a szervezetet.

A hétvégi elnöki ülés döntése értelmében az MPSZ nyolc széki szervezetének négy-négy képviselője próbálja majd ajtóról-ajtóra járva a bejegyzéshez szükséges aláírásokat összegyűjteni. A szervezet tagjainak öt, többségében román lakosságú megyéből kell a hiányzó 800 aláírást összegyűjtenie.

A szervezet 2005 novemberében kezdte el a pártbejegyzéshez szükséges aláírások gyűjtését. A hatályban lévő pártbejegyzési törvény szerint parlamenten kívüli kisebbségi szervezeteknek tizennyolc megyéből és Bukarestből kell 25.000 aláírást gyűjteniük, megyénként legalább 700-at.

A Traian Băsescu leváltása előtti népszavazási kampányban az MPSZ a felfüggesztett elnököt támogatja. A szervezet legfontosabb célkitűzése Székelyföld területi autonómiájának megvalósítása. (krónika/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS