2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áthelyezik Kolozsvárról Czirják Árpádot?

2007. május 14. 17:15, utolsó frissítés: 18:53

Csak 2007 augusztusáig hosszabbította meg dr. Czirják Árpád érseki helynök megbízatását a gyulafehérvári római katolikus érsekség. Ezzel kapcsolatban Potyó Ferenc gyulafehérvári római katolikus általános helynök úgy nyilatkozott a Szabadságnak, hogy „az egyházban most időszerű a főesperesek áthelyezése, ez egy természetes folyamat, azonban még nem született döntés arról, hogy kit hova helyeznek, illetve ki marad a helyén”.

Az érseki hivatal vonatkozó közleménye szerint a főesperesek megbízatását május 1-jétől újabb öt évre hosszabbították meg, kivételt képez Ft. Msgr. Csató Béla pápai káplán, marosi és küküllői főesperes, valamint Ft. Msgr. dr. Czirják Árpád pápai prelátus, érseki helynök, kanonok, kolozs-dobokai főesperes, akinek megbízatását csak 2007 augusztusáig hosszabbították meg.

Ami a főespereseket illeti, valószínű, hogy Jakubinyi György érsek máshova helyezi őket, azonban még nem született erről döntés. A következőkben várható, hogy az érsek az érintettekkel leül és megbeszéli a helyzetet, meghallgatja az álláspontjukat.

A katolikus egyházban a felszentelt pap engedelmességet fogad a felszentelő egyházfőnek, illetve utódjainak. Ezért, bár az áthelyezéssel kapcsolatos megbeszélésen kifejtheti saját álláspontját, hangot adhat ragaszkodásának, maradási szándékának, a döntés – megfelelő mérlegelés után – kizárólag az egyházfőre tartozik, az áthelyezett pedig köteles elfogadni azt. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS