2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hazai befektetőké lehet a CEC – a bank legalább egy évig még állami tulajdonban marad

2007. május 15. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Munkáltatószövetségeken keresztül hazai befektetők birtokába kerülhet a Casa de Economii şi Consemnaţiuni, azaz a CEC. A bank legkevesebb még egy évig állami tulajdonban marad. Mindezt Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyi miniszter jelentette be Bukarestben.

Hangsúlyozta: abban az esetben, ha a Tăriceanu-kormány ismét a bank privatizációja mellett dönt, akkor a román üzletemberek alkotta munkáltatószövetségek is részesedést szerezhetnek a pénzintézetben. Hozzátette: az általa vezetett minisztériumot a munkaadók


már megkeresték erre vonatkozó javaslatukkal.


Tavaly év végén a kormány leállította a CEC privatizációját, miután az OTP Bank Nyrt. nem adott be javított kötelező érvényű ajánlatot a CEC 69,9 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására, a görög National Bank of Greece SA által felkínált 560 millió eurót pedig a kabinet túl alacsonynak tartotta.

A CEC-nél közben vezetőváltásra is sor került, s ennek nyomán Radu Gheteát, a Román Bankszövetség elnökét kérték fel a pénzintézet irányítására. Az új igazgató feladata annak ellenére sem könnyű, hogy a pénzintézet újra nyereségessé vált. Jelenleg az a legfontosabb célkitűzés, hogy növelje jelenlegi négy százalékos piaci részesedését.

A legfőbb nehézséget az okozza, hogy az 1364 fiókot működtető CEC modern pénzintézetté való átalakítása még nagyon az elején tart, ugyanis a nélkülözhetetlen számítógépes banki rendszer sem működik még tökéletesen a takarékpénztárnál. A bank emellett tőkehiánnyal is küzd. A kormány úgy próbál segíteni a pénzintézeten, hogy a jövőben rajta keresztül tervez vidékfejlesztési hiteleket nyújtani és uniós mezőgazdasági kifizetéseket végezni. (hírszerk./új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS