2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aggódik az amerikai nagykövet a korrupcióellenes ügyészség miatt

2007. május 14. 19:19, utolsó frissítés: 19:19

Beleszólt egy nyilatkozat erejéig az Egyesült Államok romániai nagykövete az igazságügy-miniszter és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vitájába. Nicholas Taubman a DNA székházába látogatva arról nyilatkozott, hogy "az utóbbi események miatt megkérdőjeleződött Washingtonban és sok más európai fővárosban, hogy Romániában milyen irányban tartanak jelenleg a korrupcióellenes erőfeszítések".

Az új igazságügy-miniszter egy héttel ezelőtt kérte Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) a DNA helyettes vezetője, Doru Ţuluş felmentését, ami ellen a DNA igazgatója, Daniel Morar és Laudra Codruţa Kövesi főügyész is tiltakozott.

A nagykövet mostani sajtóközleménye szerint Románia további hitelessége szempontjából életbevágóan fontos, hogy a korrupció visszaszorításában elért fejlődést tartani lehessen. Taubman ugyanakkor emlékeztet ara, hogy az FBI igazgatója, Robert Müller bukaresti látogatásán támogatásáról biztosította Kövesi főügyészt. Az FBI vezetője azt ígérte, a Szövetségi Nyomozó Iroda képzésekkel segíti a romániai ügyészek munkáját.

Válasznyilatkozatában Tudor Chiuariu igazságügy-miniszter arról beszél, hogy a tárca célja, hogy a korrupcióellenes fellépésnek konkrét eredményei legyenek, vagyis az ügyek kerüljenek át a nyomozati szakaszból a bíróságok elé, hogy az igazságszolgáltatás ítélkezhessen. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS