2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-ellenes összeesküvés: Talpeş és Kondyakov cáfolják egymást

2007. május 15. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

A Realitatea hírtévének adott egyik nyilatkozatában Aleksandr Kondyakov elismerte, hogy több ízben találkozott Oroszorzágban és Romániában Ioan Talpeş-sel, Iliescu volt tanácsadójával. Ezzel szemben Talpeş tagadja, hogy találkozott volna Kondyakovval Oroszországban. Az elnöki hivatal volt feje azt állítja, az orosz üzletembert kremlimi befolyással rendelkező személyként mutatták be neki, amiről utólag kiderült, hogy nem igaz.

A két nevet maga Traian Băsescu államfő hozta összefüggésbe a România Liberă című napilapnak május 4-én adott interjújában. Nyilatkozatában a felfüggesztett elnök azt állította, hogy olyan Románia területén kívül élő, elmozdításában érdekelt személyek léteznek, akik közrejátszottak április 19-i felfüggesztésében. Băsescu az ellene szőtt állítólagos összeesküvésben Ioan Talpeş nevére hivatkozott, aki az elnök szerint kapcsolatban állt Kondyakovval.

„Számtalan alkalommal találkoztam Talpeşel. Néhány éve, 2002-2003-ban segítettem neki Oroszországba jönni, hogy az akkori miniszterelnök, Adrian Năstase látogatását előkészítse. Igen, ismerjük egymást. Romániában is találkoztunk már” - állította nyilatkozatában Aleksandr Kondyakov.

„Ez hazugság. Kondyakov úr, ha nem is nevezhetjük hazugságnak, de összekavarja a dolgokat. Nem jártam Adrian Năstase látogatásának előkészítése miatt Oroszországban. Mikor Oroszországban voltam, Iliescu ottani látogatásáról tárgyaltam. Oroszországban nem találkoztam Kondyakov úrral, ez Romániában volt. (…) Őt olyan személyek mutatták be nekem, akik akkor az állami intézményekben magas pozíciókat töltöttek be. Mikor Moszkvában jártam, nyilvánvaló volt számomra, hogy nem csupán nem volt hozzáférése Kremlinhez, de ki is közösítették őt” - nyilatkozta Talpeş.

Május 7-én Ioan Talpeş a NewsIn hírügynökségnek azt nyilatkozta, Aleksandr Kondyakov egy Bukarest-Moszkva érdekcsoport tagja volt, amely Románia és Oroszország államérdekei helyett saját érdekét követte Románia kárára.” Emellett Talpeş azt állította, hogy a Kondyakov által vezetett érdekcsoport Traian Băsescu eltávolításában érdekelt, minthogy a felfüggesztett államfő az érdekcsoport tevékenységét szabotálta. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS