2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szárazság magyarországi importra kényszerítheti Romániát

2007. május 16. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Románia Magyarországról importálhat gabonát azt követően, hogy az ország déli részét szárazság sújtja – hangzott el kedden a Realitatea TV hírtelevízió egyik műsorában. Nagy aggodalomra ad okot, hogy az ország kiváló termőföldjeiről híres déli és részben keleti vidékein veszélybe került a gabonatermés. A helyzet annyira súlyos, hogy kedden Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszter a válsághelyzet kezelésére hivatott különleges bizottságot hívott össze.

A déli megyékben három hónapja nem esett az eső, emiatt az őszi vetés 10 százaléka máris tönkrement. A miniszter arra figyelmeztette a helyi hatóságokat, hogy becslések szerint a talajban mindössze 20-25 napig elegendő vízmennyiség van. Ha addig nem lesz esőzés vagy nem sikerül megoldani a termőföldek öntözését, akkor a vetés tönkremegy. A több mint 2,5 millió hektár nagyságú termőföldből jelenleg mindössze 300 ezer hektár felületet fednek le az öntözőrendszerek. Gondot okoz az is, hogy a gazdák egy része nem tudja megfizetni ezt a szolgáltatást.

Remes szerint Románia már így is gabona-behozatalra kényszerül. A Realitatea TV hírtelevízió által megkérdezett illetékesek szerint Románia várhatóan a legközelebbi országokból, például Magyarországról importál majd gabonát, hogy a szállítási költségek minél alacsonyabbak legyenek.

A kenyérgyártók becslése szerint az idén akár 50 százalékkal is drágulhat a kenyér. A következő hónapokra vonatkozó időjárás-jelentések sem biztatóak. A meteorológiai intézet szerint az egész nyár száraz és meleg lesz. Minden hónap átlaghőmérséklete eggyel magasabb lesz a tavalyi értékekhez képest, emiatt pedig tovább apad majd a talaj vízkészlete. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS