2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új módszert vezet be kettős szavazók kiszűrésére a Választási Hivatal

2007. május 16. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Újabb módszert találták ki a hatóságok arra, hogy megakadályozzák azt, hogy egyvalaki többször is voksolhasson a május 19-i népszavazáson.

A Központi Választási Hivatal (BEC) kedden hozott határozata szerint azok a szavazók, akik az államelnök lemondatásáról döntő referendum idején nem a lakhelyükön, hanem más településen tartózkodnak, feliratkozhatnak ugyan a pótlistákra, de előbb saját büntetőjogi felelőségükre emlékeztetőleg egy űrlapot kell kitölteniük, amelyben bejelentik, más helyen nem éltek szavazati jogukkal.

A nyilatkozatot saját kezűleg is megírhatja a voksoló, az iratot pedig a pótlistákhoz mellékelik. A kettős szavazás fél évtől 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Azok a román állampolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak, élhetnek szavazati jogukkal, ha a nyilatkozat megírása mellett felmutatják személyazonossági irataik egyikét: személyijüket, ennek ideiglenes változatát, konzuli, diplomata, szolgálati vagy sima turistaútlevelüket.

Azok a román állampolgárok, akik az országban voksolnak, csupán útlevelük felmutatása alapján nem szavazhatnak. A Központi Választási Hivatal továbbá közölte, az összes választási listát központosítják és ellenőrzik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS