2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarellenes retorika és az RMDSZ-es tisztségviselők zsarolása ellen tiltakozik Markó

2007. május 16. 12:12, utolsó frissítés: 12:12

Egyaránt elítélte Markó Béla szövetségi elnök Traian Băsescu népszavazási kampányban használt egyre inkább erősödő magyarellenes retorikáját, valamint az RMDSZ tisztségviselőinek igazságszolgálatatáson keresztül történő zsarolását szerdai bukaresti sajtóértekezletén. Markó aggasztónak nevezte, hogy a magyarellenes nyilatkozatok mindahányszor előkerülnek, amint egy feszültebb politikai helyzet áll elő. "Traian Băsescunak inkább az ország jövőjét érintő kérdésekkel kellene foglalkoznia" – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. A miniszterelnök-helyettes leszögezte: „senkinek sincs joga veszélyeztetni a román-magyar együttélés terén elért eredményeket, a nemzetiségek közötti párbeszédet.”

Markó továbbá megjegyezte, bizarr és veszélyes mentalitásúak azok a vádak, amelyek alapján az Ügyészség eljárást indított az RMDSZ egyes tisztségviselői ellen. „Most tudtam meg, hogy bűntény az, hogy – kormányzati és parlamenti eszközökkel – a saját közösségedet támogasd. Most tudtam meg azt is, hogy a magyar önkormányzatok és általában Erdély túl sok költségvetési támogatásban részesül” – mondta az elnök, aki egyben aggasztónak és félelmet keltőnek nevezte az ilyenforma eljárásokat, ami értékelése szerint gyakorlatilag azt mutatja, hogy ma Romániában “bűn” a magyarokat támogatni.

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) RMDSZ-es tisztségviselők ellen indított bűnvádi eljárásai kapcsán Markó kifejtette, nem annyira kollégái sorsa aggasztja, hiszen ők nem követtek el törvénysértést, hanem sokkal inkább az újraéledő magyar-ellenes mentalitás. Markó Béla egyben felkérte az eljárások elindítóit, látogassanak el Erdélybe, és a helyszínen ellenőrizzék az erdélyi megyék infrastruktúráját, útjait, és ezután döntsék el, valóban túl sok pénzt kaptak-e ezek a megyék.

A DNA Szabó István Szatmár megyei tanácselnök, Riedl Rudolf Szatmár megyei alprefektus, Erdei Doloczki István képviselő, Cseke Attila kormánykapcsolatokért felelős államtitkár és Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást április és május folyamán.

Szerdán tartott sajtóértekezletén a szövetségi elnök kifejtette, az Országos Önkormányzati Tanács újabb javaslatokat dolgoz ki a tanügy, kultúra és környezetvédelem terén elérhető decentralizáció kiszélesítése érdekében.

(rmdsz tájékoztató/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS